Se deschid mall-urile?! Anunțul făcut de Nelu Tătaru

20 apr. 2020
Se deschid mall-urile?! Anunțul făcut de Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății a vorbit despre redeschiderea spațiilor cu multe persoane, inclusiv despre mall-urile din România, grav afectate de restricțiile impuse în urma stării de urgență. 

”Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii suntem încă într-un moment în care suntem în urcare, vom face o evaluare cam după o săptămână după sărbătorile pascale, vom vedea de la zi la zi numărul de cazuri, creşterea acestuia precum şi numărul deceselor, dar când va veni vorba de relaxare vom vorbi individual pentru fiecare comunitate în parte.

Încă suntem pe panta ascendentă a curbei despre care vorbim de două luni de zile. Suntem într-un moment în care urmărim ca şi creşterea numărului de cazuri să se facă într-un număr mic.

Încă suntem precauţi şi menţinem măsurile de izolare, distanţare socială şi urmărim îndeaproape fiecare localitate, fiecare focar. Întâi să ajungem la un număr de cazuri constant şi după aia ne gândim la descreştere. Nu vorbim de relaxare deocamdată”, a declarat Nelu Tătaru, într-o intervenţie la Digi 24.

Când vor veni măsurile de relaxare

”Aceste măsuri de relaxare vor veni în momentul în care vom vedea acea curbă a cazurilor noi sau a cazurilor critice începe să scadă. Le vom lua în funcţie de fiecare comunitate în parte şi în funcţie de fiecare focar. Avem 10 judeţe plus Bucureştiul care au 70% din cazuri.

Avem 6 judeţe trecute de 300 de cazuri, aproape de 400 de cazuri. Sunt focare încă în expansiune, chiar dacă transmiterea locală nu mai este aşa accentuată, dar este o transmitere locală continuă şi la fiecare dintre ele avem motive să fim încă precauţi menţinem aceleaşi măsuri”, a mai spus Nelu Tătaru.

Așadar, adunările publice, competiţiile sportive vor continua să fie interzise, iar mall-urile vor rămâne închise.

OFICIAL. Eventuale măsuri de relaxare nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare

Autoritățile nu au în vedere măsuri de relaxare a restricțiilor în perioada imediat următoare, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

„Autoritățile fac permanent estimări asupra evoluției răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social și pe rata de conformare a cetățenilor față de măsurile deja adoptate. În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate”, precizează comunicatul.

„Astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor”, mai arată Grupul de Comunicare Strategică.