Se închid magazinele Zara! Care sunt zonele vizate și ce decizie de ultimă oră a luat patronul companiei

h&m zara

Pandemia a făcut multe victime în business. Printre acestea se numără și grupul spaniol Inditex, care deține branduri celebre și în România, precum Zara, Bershka, Pull & Bear sau Massimo Dutti. Nevoiți să se reinventeze, reprezentanții companiei au anunțat încă din luna iunie că vor închide până la 1200 de magazine în întreaga lume.

Vestea bună este că angajații nu vor fi concediați întrucât spaniolii au găsit deja o alternativă profitabilă în business: se vor axa pe comerțul online și vor face traininguri cu cei care lucrează deja în companie, informează The Guardian. Totuși de precizat că până acum au pierdut peste 2 miliarde de euro, doar în primul trimestru, când vânzările au scăzut cu 44%, față de anul trecut

Există și un efect pozitiv al pandemiei pentru grupul Inditex: comenzile online au explodat efectiv în luna aprilie, când au crescut cu 95% față de anul trecut. Spaniolii au anunțat că vor investi aproximativ 1 miliard de euro până în 2022 pentru a dezvolta procesul de shopping online.

Cum stau Zara și celelalte magazine Inditex în România

În România, grupul Inditex a obținut rezultate de-a dreptul spectaculoase. Fiecare magazin din țara noastră a reușit, în medie un profit net, calculat înainte de taxe de 500.000 de euro în 2019, mai mare decât câştigul mediu per unitate din Germania, cea mai puternică economie din Europa sau din Polonia, cea mai dezvoltată ţară din regiune, arată calculele ZF pe baza datelor din raportul anual al companiei.

În România, grupul Inditex numără 136 de magazine fizice sub opt branduri şi momentan nu s-a anunțat închiderea vreunuia, dar este posibil ca acest lucru să se schimbe în perioada toamnei, când se așteaptă un nou val de pandemie și să se concentreze pe comerțul online și în țara noastră.

Revista Presei