Se închide primul județ din România. Toată lumea e în alertă maximă

hartaromania12321-465×215 (1)

S-au luat măsuri urgente în contextul epidemiei de coronavirus. Până în momentul de față, sunt șapte persoane decedate, iar numărul românilor infectați crește în fiecare zi.

Ce este de făcut? Unul dintre județele din țara noastră a luat atitudine.

Maramureș a fost închis

În județ, s-a interzis circulația oamenilor și pe timp de zi. Până acum, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a reglementat circulația persoanelor publice, doar pe timpul nopții.

S-au luat măsuri drastice și în ceea ce privește persoanele în vârstă. Cei peste 60 de ani vor mai putea merge la magazin doar timp de patru ore pe zi.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis un ordin, semnat de prefectul județului Nicolae Silviu Ungur, prin care se interzice circulația tuturor persoane, și pe timp de zi.

Ce spune ordinul?

„Pe teritoriul județului Maramureș este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu excepția următoarelor motive: deplasarea în interes personal, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță”, se arată în ordinul prefectului.

Dacă vă deplasați trebuie să aveți la voi legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere completată în prealabil.

„Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 00.00”, se arată în ordin.

Se merge la magazin în funcție de vârstă

„În acest context, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani vor efectua cumpărăturile necesare dimineața, în intervalul orar 7.00-11.00, urmând ca de la ora 11.00 și până la închiderea magazinelor, cumpărăturile să fie realizate de persoane sub 60 de ani”, se arată în ordin.

De asemenea, autoritățile vor sta la intrare în județ și vor verifica toate persoanele pentru a ”stabili de unde vin aceste persoane sau unde se deplasează, dar și care este istoricul de călătorie în ultima perioadă”.

Ordinula  fost confirmat de către primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Revista Presei