Se interzic aceste telefoane mobile de mâine. Anunț major pentru mii de români. Se dau amenzi colosale

de: Ana Toma
26 iun. 2020
Se interzic aceste telefoane mobile de mâine. Anunț major pentru mii de români. Se dau amenzi colosale

Mai sunt doar câteva ore până la intrarea în vigoare a unei ordonanțe de urgență. Aceasta prevede că începând cu data de 27 iunie 2020, o parte din telefoanele mobile de pe piața din România vor fi interzise. 

Ordonanța de urgență a apărut anul trecut, iar una dintre prevederile sale este ca începând cu data  27 iunie 2020, telefoanele incompatibile cu RO-ALERT să nu mai fie vândute.

Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.

În cazul magazinelor care încă dețin astfel de telefoane, acestea pot continua să vândă ce au în stoc doar până vineri seara. Odată cu intrarea în vigoare a ordonanței, aceștia vor risca amenzi colosale, informează avocatnet.ro.

„Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României”, se arată în ordonanță.

Amenzi de 100.000 de lei

Astfel, comercianții care nu vor respecta regulile impuse de autorități, vor risca amenzi cu sume cuprinse între 35.000 și 75.000 de lei. Există și o a doua serie de amenzi, în cazul în care prevederile ordonanței nu vor fi respectate de mai multe ori. În acest caz, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei.

Același lucru se va întâmpla și în cazul firmelor care nu pun informațiile pe site-urile și în magazinele proprii. Pentru ele, amenzile se încadrează între 5.000 și 50.000 de lei.

Sancțiunile vor putea fi aplicate de inspectorii Protecției Consumatorilor.