Se modifică harta Europei! Ce țară își vrea independența

hartaeuropa

Se modifică harta Europei. O țară ar putea să se rupă definitiv. Deja s-au luat măsuri în ceea ce privește organizarea unui referendum.

Decizia s-a luat în contextul în care Marea Britanie a ieșit fin Uniunea Europeană. Acum, Scoția vrea să devină un stat independent. Anunțul a fost făcut, luni, de către premierul scoţian, Nicola Sturgeon.

„Prin urmare, la sfarsitul acestei saptamani, in linie cu mandatele electorale repetate, consolidate inca o data joi, voi publica propunerea democratica detaliata pentru un transfer de putere de la Westminster catre acest parlament, care sa permita un referendum de independenta in mod legal”, a precizat oficialul.

Vor face referendum

”Trebuie să ajungem la un acord asupra procedurilor dintre noi şi Guvernul britanic pentru un referendum, în conformitate cu mandatul clar oferit de locuitorii Scoţiei”, a declarat Nicola Sturgeon în cursul unei conferinţe de presă organizate la Bruxelles, în prima vizită de când Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană.

”În Scoţia, aplicăm măsurile necesare pentru a ne asigura că poate fi organizat un referendum legal şi legitim, astfel încât rezultatul să poată fi acceptat şi agreat atât la nivel intern, cât şi pe plan internaţional”, a subliniat premierul scoţian.

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că se opune unui astfel de referendum.

Scoţia a mai organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Atunci, peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat împotriva independenţei.

Revista Presei