Se modifică legea! Cine va ieși la pensie cu 2 ani mai târziu?

17 ian. 2020
Se modifică legea! Cine va ieși la pensie cu 2 ani mai târziu?

Se modifică legea. Aceste persoane vor ieși cu doi ani mai târziu la pensie. Totul este prevăzut într-un proiect de ordonanță de urgență adoptat joi de Guvern.

Sunt vizate femeile din învățământ. Așadar, cadrele didactice vor putea alege vârsta la care vor ieși la pensie. Femeile pot opta  pnetru 63 sau 65 de ani.

Schimbarea a venit după ce Curtea Constituțională a României a stabilit că femeile trebuie să beneficieze, în ceea ce privește vârsta de pensionare, de aceleași drepturi precum bărbații.

În concluzie, femeile care lucrează în învățământ pot ieși la pensie la 65 de ani, exact ca bărbații.

“În termen de 60 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, personalul didactic poate opta pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de lege pentru bărbați, respectiv vârsta de 65 de ani. Angajatorul nu poate îngrădi sau limita acest drept”, scrie în Legea educației naționale nr. 1/2011.

Inițiatoriu susțin că măsura a fost introdusă prin OUG pentru că, în curând, trebuie stabilit ce profesori titulari vor lucra în fiecare școală din țară în anul școlar 2020-2021.