Se modifică legea pensiilor! Super veste pentru această categorie de români: Ce drepturi vor avea

pensie

Este vestea finalului de an. Se modifică legea pensiilor! Această categorie de români primește șansa la care nu s-ar fi așteptat nimeni. Vor avea aceste drepturi.

Proiect revoluționar pe masa aleșilor. Senatorii sunt foarte aproape de a modifica un act normativ care vizează o important categorie de oameni.

Se modifică legea pensiilor

Legea pensiilor este foarte aproape de a se modifica și complete. Autorii inițiativei legislative propun ca, din punctul de vedere al vârstei de pensionare, dansatorii să fie plasați la același nivel cu balerinii și acrobații. Cei din urmă se retrag mai devreme din activitățile pe care le desfășoară.

În nota explicativă se precizează că persoanele care practică dansuri populare, dans modern sau contemporan se antrenează și fac aceleași eforturi fizice zilnice precum balerinii, iar consecințele pe planul sănătății, odată cu înaintarea în vârstă, sunt de cele mai multe ori iremediabile.

“Efortul fizic exagerat poate avea, însă, consecințe dintre cele mai grave. Majoritatea persoanelor care exersează un dans de performanţă sau balet, au dureri puternice de genunchi, de gleznă, sau musculare. Astfel, dansatorul şi dansatorul popular trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii de pensionare ca şi dansatorul de balet pentru că fiecare persoană care profesează cu seriozitate, dansează, diferenţa între cele 3 tipuri este doar modul de dans învăţat şi exersat”, se anunță în expunerea proiectului.

Propunerea legislativă are în vedere modificarea și completarea unui singur articol din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Astfel, la articolul 50, alinetul (2) se propune următoarea formulare:

“b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepţia balerinilor, dansatorilor, dansatorilor populari şi acrobaţilor pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 43 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi“. Termenul de emitere a avizelor este sfârșitul lunii noiembrie, astfel că propunerea legislativă va intra în dezbaterea Senatului la începutul lunii decembrie. Ca să intre în vigoare însă, ea trebuie adoptată ulterior în Camera Deputaților, care va da votul final, mai arată proiectul de lege.

Revista Presei