Se modifică milioane de pensii!? Câți bani veți primi la ieșirea la pensie

tvr

Milioane de pensii ar putea fi modificate! Este o surpriză imensă pentru românii care vor ieși la pensie. Totul este prevăzut într-un proiect marca PSD.

Este vorba despre o propurnere legislativă, inițiată de către deputata social democrată Mirela Furtună. Potrivit inițiativei, sumele pe care le depun românii la Pilonul II de pensii ar trebui să fie actualizate odată cu inflația.

Câți bani veți primi

Ce înseamnă asta mai exact? Deputata cere ca suma pe care românii o vor primi nu trebuie să fie mai mică decât valoarea contribuțiilor, diminuate cu penalitățile de transfer și comisioanele legale, actualizată cu rata inflației între data plății contribuțiilor și data ieșirii la pensie a participantului.

Pierd fondurile de pensii?

„Au existat cel puţin încă patru iniţiative legislative aproximativ similare, care au fost respinse în trecut de Parlament, principala justificare fiind că în practică randamentele acestor fonduri ar putea scădea, iar beneficiarii finali ar pierde”, susţine deputata în expunerea de motive.

„Nu putem obliga administratorii de pensii private obligatorii să obţină randamente mai bune tot timpul, există situaţii excepţionale, cum sunt crizele financiare. Nu putem văduvi nici participaţii la pensiile private obligatorii de a primi banii înapoi, la finalul perioadei de cotizare, măcar o sumă egală cu valoarea contribuţiilor indexată cu rata inflaţiei”.mai spune deputata.

Ați putea primi mai puțini bani

Aceasta susține că cei care contribuie la Pilonul II ar putea încasa mai puțini bani la ieșirea la pensie.

„În caz contrar, am facilita returnarea unor sume care ar putea reprezenta doar o fracţie din ceea ce ar fi trebuit să primească. Chiar şi în sistemul public de pensii, acestea se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei, tocmai pentru ca puterea de cumpărare să nu scadă”, se mai spune în document.

Revista Presei