Se poate! Țara care va adopta mijloace de transport în comun fără șofer

VW bus – viitor

Qatar va deveni una dintre primele țări din lume cu mijloace de transport în comun fără șofer.

Capitala țării, Doha, a hotărât să construiască o infrastructură pregătită pentru o flotă autonomă de mijloace de transport în comun fără emisii, produsă de Volkswagen, fiecare vehicul fiind capabil de a transporta până la 4 pasageri pe rute semi-fixate. Între timp, autobuze avansate tehnologic, de la Scania, vor fi pregătite pentru a transporta un număr mai mare de pasageri, după ce compania mamă, Volkswagen Group, a semnat o înțelegere importantă cu oficialii din Qatar.

Noile servicii de autobuze și taxi sunt proiectate pentru a fi operate prin intermediul unor aplicații, ce se află la momentul actual în proces de dezvoltare, de către MOIA, filială a Volkswagen Group. Tehnologia legată de rularea în regim autonom va fi pusă la dispoziție de Audi (companie de asemenea deținută de VW Group) prin intermediul centrului de excelență Autonomous Intelligent Driving (trad. Conducere Inteligentă Autonomă).

Noile mijloace de transport în comun din Doha au menirea de a aduce noi alternative pentru deplasarea în oraș, pentru a satisface nevoile din ce în ce mai mari, conform Autorității de Investiții din Qatar. Liderul acesteia, Mansoor Al Mahmoud, a afirmat că orașele depindeau de noile inovații ce trebuie să progreseze.

Inteligență Artificială

„Tehnologiile de transportare fără emisii, bazate pe inteligență artificială, vor contribui la progresul mobilității urbane, micsorand frecvența ambuteiajelor și îmbunătățind eficiența energetică”, adaugă Al Mahmoud.

Guvernul din Qatar va implementa de asemenea și fondul legislativ necesar integrării vehiculelor autonome, pentru creerea unei infrastructuri de tip smart city (trad. oraș inteligent). QIA preconizează faptul că noua flotă va fi pusă în funcțiune în 2022, în urma unei serii de teste ce vor avea loc în următorii ani.

„Scopul nostru este să ne îndreptăm spre mijloacele de transport sustenabile”, afirma președintele Scania, Henrik Henriksson după anunțarea parteneriatului.

„În următorii ani, progresul tehnologic și progresul infrastructural pentru vehiculele electrice și autonome vor juca un rol cheie pentru atingerea acestui scop. Cu privire la mijloacele de transport în comun, un nivel mai ridicat de partajare este de asemenea important, avansul în transportul autonom facilitând flexibilitatea acestor mijloace de transport în comun.”

Anunțul legat de proiectul din Qatar vine în urma adoptării mijloacelor de transport în comun fără șofer din UK, la doar câteva luni distanță. Taxi-urile fără șofer sunt testate la momentul actual în Londra, în timp ce pentru Al Patrulea Pod din Scoția, dintre Edinburgh și Fife, este planificat un sistem de autobuze autonome ce se va implementa până la finalul anului 2021.

Revista Presei