Se schimbă banii. Ce monedă apare? Banca Centrală a făcut marele anunț

Se schimbă banii! Este o revoluție la nivel internațional. Curând, nu vom mai avea numerar. Banca Centrală testează deja noi monede.

Este vorba despre o monedă digitală denumită e-krona. Aceasta este testată de Banca Centrală a Suediei – Riksbank. Ar fi prima monedă digitală emisă de o bancă centrală.

„Riksbank analizează cu atenţie această evoluţie. Pe ansamblu, cred că ne confruntăm cu modificări structurale în domenii care anterior au fost stabile. Aceasta este o evoluţie care va afecta toate departamentele Riksbank şi vom fi nevoiţi să luăm decizii strategii cu privire la evoluţia viitoare”, a spus Stefan Ingves, guvernatorul Riksbank – banca central a Suediei.

Numerarul se elimină

Suedia este una dintre țările care nu mai utilizează foarte mult numerarul. Momentan, banca a specificat că fac doar un test pilot, în colaborare cu firma de consultanţă Accenture, va simula utilizarea e-krona „într-un mediu de testare izolat”.

„Scopul proiectului este acela de a arăta cum ar putea fi utilizată e-krona de către publicul larg”, a informat Riksbank într-un comunicat de presă.

Conform Riksbank, în anul 2018, doar 1% din Produsul Intern Brut al Suediei exista sub formă de bancnote, comparativ cu 11% în zona euro, 8% în SUA şi 4% în Marea Britanie.

Specialiștii avertizează

Suedezii folosesc din ce în ce mai puțin numerar. Un studiua arată că doar 25% din suedezi au plătit cu bani gheaţă cel puţin odată pe săptămână în 2017, faţă de 63% în urmă cu patru ani. În plus, 36% nu au utilizat niciodată numerar sau au plătit cu bani gheaţă o dată sau de două ori pe an.

Specialiștii susțin că Suedia ar fi prima țară care va renunța complet la numerar. Totuși, aceștia spun că nu este recomandat și nici sigur să ai un sistem digitalizat complet.

“Când ai un sistem digitalizat complet nu ai nicio armă să te aperi în cazul în care cineva îl închide. Dacă Putin invadează Gotland (cea mai mare insula a Suediei), va fi suficient pentru el să închidă sistemul de plăți. Nicio altă țară nu se gândește să-și asume astfel de riscuri, toți se gândesc la un fel de sistem analog”, a explicat Eriksson.

Revista Presei