Se schimbă buletinele. Apare opțiunea ”X” pentru genul de pe actul de identitate

de:
22 iul. 2021
Se schimbă buletinele. Apare opțiunea ”X” pentru genul de pe actul de identitate
Sursa foto: rotailanul.ro

Genul de pe actele de identitate a devenit tot mai discutat în ultima vreme. După ce New York-ul le-a oferit posibilitatea cetățenilor să aleagă ce doresc să apară pe buletinele lor, acum Argentina anunță o decizie similară.

Potrivit BBC, un nou sistem național de identitatea va intra în vigoare. Este valabil pentru persoanele care se identifică drept non-binari și care vor putea alege ce gen își doresc pe buletinele lor.

Genul neutru, legal în Argentina

Cu alte cuvinte, legislația națională din Argentina prevede că toți cetățenii aud reptul de a se identifica neutri din punct de vedere al genului. În ciuda legii însă, buletinele nu au fost modificate, așa că rezidenții nu își puteau alege decât genul „masculin” sau „feminin”.

Acum însă, lucrurile se modificăr în favoarea lor, iar oricine aplică pentru un nou document de identitate poate selecta „x” pentru gen.

Pentru America de Sud este o adevărată premieră, căci legea a fost deja promulgată de preşedintele Alberto Fernández. Chiar el a dezvăluit noile carduri şi a emis primele trei astfel de documente.

”Există alte identităţi pe lângă bărbat şi femeie şi ele trebuie respectate”, a spus Fernández.

”Genul nu contează”

Mai mult de atât, liderul argentinian mărturisește că prin noua modificare nimănui nu îi va mai păsa de genul oamenilor, un plus pentru foarte multe persoane care aveau o problemă în acest sens.

”Ideal va fi atunci când noi toţi vom fi ceea ce suntem şi nimănui nu-i va păsa de genul oamenilor”, a mai spus președintele.

De când a venit la conducere, în 2019 Alberto Fernández, a susținut un set de reforme în folosul populației. A fost legalizat avortul, iar liderul argentinian şi-a susţinut public fiul, Estanislao, student la design şi cunoscut travestit.

De asemenea, la începutul anului, aceasta a introdus o taxă pentru cei mai bogaţi locuitori ai săi, pentru a sprijini plata pentru materialele medicale şi salvarea întreprinderilor.