Se schimbă buletinele din luna august. Cum va arăta noua carte de identitate și ce vor putea face de acum românii cu ea

de: Ana Toma
04 mart. 2021
Se schimbă buletinele din luna august. Cum va arăta noua carte de identitate și ce vor putea face de acum românii cu ea
Sursa foto: rotailanul.ro

Anul 2021 este anul schimbării din foarte multe puncte de vedere. Pe lângă faptul că se ia în calcul impunerea unui pașaport de vaccinare anti-covid, românii trebuie să știe că și buletinele lor urmează să fie schimbare.

Cel mai probabil noua carte de identitate electronică va fi disponibilă în luna august a acestui an, iar conform ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, noul tip de buletin va oferi posibilitatea semnăturii electronice.

Cum va arăta noul buletin

Ministrul a precizat că noul tip de buletin va oferi identificarea digitală a persoanei care îl deține și de asemenea, va oferi și posibilitatea unei semnături electronice cu ajutorul ei.

“Aceşti paşi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanţă, sunt în curs de a fi legiferaţi în Parlament, aşa că putem fi optimişti că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât şi posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”, a afirmat ministrul în cadrul unei dezbateri privind strategiile guvernamentale de digitalizare.

De ce are nevoie România de o nouă carte de identitate

Decizia de modificare a cărților de identitate vin în contextul în care este nevoie de mai mult transparență în domeniul digitalizării. În acest mod nu vor mai exista suspiciuni, sau povești, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, mai spune ministrul.

“Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relaţie sănătoasă între mediul privat şi stat, dar nu oricum. Statul trebuie să îşi facă partea lui, adică să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, poveşti, cum au fost în ultimii 20 de ani”, a apreciat Teleman.

Ministrul a mai menționat că soluţiile digitale achiziţionate de stat trebuie să fie sustenabile şi trebuie să fie testate, menţionând “total cost of ownership”, anume “cât ne costă să achiziţionăm o soluţie software”.

Un volum de muncă mai mare

“De multe ori, costurile indirecte au fost omise şi asta a dus la incapacitatea, inutilitatea unor soluţii”, a precizat el.

Surse au declarat pentru Voxbiz că noile cărți de identitate vor aduce costuri suplimentare statului pentru complexitatea pe care o oferă. Mai mult de atât, va însemna și o muncă suplimentară pentru cei care le emit.