Se schimbă legea! Poți ieși la pensie la 55 de ani. Cine sunt românii vizați

cupon-pensie-465×215

Vești bune pentru acești români. Un proiect de modificare legislativă prevede reducerea vârstei de pensionare la 55 de ani, dar și multe alte facilități. 

Mai precis, 9 parlamentari USR și unul de la PSD vor reducerea vârstei de pensionare pentru șoferii de autobuz, troleibuz și vatmani până la 55 de ani. Un proiect de lege, depus în Parlament în acest sens, mai prevede posibilitatea tratamentelor medicale în străinătate, majorarea concediului de odihnă la 24 de zile pe an și zile libere plătite cu ocazia unor evenimente familiale pentru aceste categorii de angajați.

Astfel, cei care au muncit cel puțin 30 de ani se vor putea pensiona la vâsta de 55 de ani, pentru 25 de ani de muncă se vor putea pensiona la vârsta de 57 de ani iar la vârsta de 60 de ani vor ieși la pensie cei care au muncit cel puțin 20 de ani.

Inițiatorii proiectului motivează acest demers prin faptul că șoferii de autobuz, de troleibuz și vatmanii sunt expuși la numeroși factori de risc pentru sănătatea și securitatea angajatului, precum: „șederi prelungite în poziții obositoare sau dureroase din cauza vibrațiilor la nivelul întregului organism, care suprasolicită coloana vertebrală, membrele superioare și inferioare pe o perioadă îndelungată de timp;

suprasolicitare psihică din cauza numeroaselor situații înregistrate zilnic în condițiile traficului intens din orașele țării, situații în care conducătorul auto trebuie să ia o decizie imediată și impetuos corectă pentru a evita accidentele din trafic (alte autovehicule, pietoni), fără a pune în pericol siguranța și sănătatea călătorilor (bătrâni, copii, persoane cu dizabilități etc.) care folosesc mijloacele de transport în comun; risc de a dezvolta boli psihice din cauza unor evenimente, precum accidente rutiere cu victime, amenințări și agresiuni ale călătorilor”.

De asemenea, angajații unităților de transport public beneficiază, printre altele, de:

– concediu de odihnă anual, de cel puțin 24 de zile lucrătoare;

– asistență și servicii medicale și psihologice, în caz de boală sau de accidente

– proteze, ofteze sau alte dispozitive medicale, precum și de medicamente;

– indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă determinată de boală sau de accident de muncă;

– materiale igienico-sanitare în mod gratuit;

– ajutoare materiale de Paște și Crăciun și de Ziua Transportatorilor;

– tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă sau alte tipuri de tichete de valoare acordate potrivit legii;

– asigurare gratuită de viață, de sănătate, precum și pentru pagubele produse în cazul accidentelor și incidentelor rutiere;

– zile libere plătite cu ocazia unor evenimente familiale, stabilite prin Contractul colectiv de muncă.

Revista Presei