Se schimbă ora. Când trecem la ora de vară. Trebuie să ne dăm ceasurile cu o oră înainte

de: Ana Toma
27 mart. 2021
Se schimbă ora. Când trecem la ora de vară. Trebuie să ne dăm ceasurile cu o oră înainte

Se încheie prima lună de primăvară, iar odată cu ea, ziua se mărește, iar ceasurile se dau cu o oră înainte. Trecerea la ora de vară are loc la o săptămână după echiocțiul de primăvară, care a avut loc pe 20 martie.

Schimbarea orei va fi făcută în ultimul weekend al lunii martie, adică în noaptea de sâmbătă, 27 martie, spre 28 martie 2021. În acestă noapte, ora 3.00 va deveni ora 4.00, deci practic vom dormi mai puțin decât o făceam până acum.

Cea mai scurtă zi a anului

Pe lângă faptul că vom dormi mai puțin, ziua de 28 martie va fi cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore în loc de 24. Dacă la ora de vară dăm ceasul cu o oră înainte, la ora de iarnă, în noiembrie, lucrurile stau invers, iar ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Totuși, ora de iarnă este considerată ora standard, pe când introducerea orei de vară a avut scopul de a crește numărul de ore în care oamenii pot beneficia de lumina naturală a Soarelui.

Schimbarea orei se face de ani de zile și s-a demonstrat că această modalitate a fost avantajoasă în special pentru agricultori. Și pentru persoanele de rând, o zi mai însorită înseamnă mai multă vitamina D, deci practic e o decizie bună din toate punctele de vedere.

Ultimul an cu ora de vară?

Totuși, 2021 ar putea fi ultimul an în care ne vom bucura de ora de vară. Conform unei propuneri inițiate de Comisia Europeană, începând cu anul 2021, țările ar urma să aleagă dacă vor să rămână la ora de iarnă sau de vară.

Propunerea prevede ca statele care decideau să menţină permanent ora de vară ar fi urmat să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, pe când cele care preferau să rămână la ora de iarnă, adică ora standard, ar urma să facă această modificare în ultima duminică a lunii octombrie din acest an.

Această orpunere a apărut în urmă cu trei ani și urma să intre în vigoare idn 2019, însă foarte multe țări s-au opus. În cazul României, țara noastră a elaborat o propunere legislativă prin care anunța că se renunță la ora de vară, păstrând astfel doar ora de iarnă.