Se schimbă vârsta de pensionare! Vești bune pentru acești români: Pot ieși la pensie mai devreme cu cinci ani

08 sept. 2020
Se schimbă vârsta de pensionare! Vești bune pentru acești români: Pot ieși la pensie mai devreme cu cinci ani
Photo by Matthew Bennett on Unsplash

Vești bune pentru mii de români! Klaus Iohannis a promulgat legea prin care mii de oameni vor putea ieși la pensie mai devreme cu cinci ani.

Președintele României a promulgat legea privind statulul personalului feroviar, lege cu ajutorul căreia angajații CFR pot beneficia, în anumite condiții, de reducerea vârstei de pensionare cu până la cinci ani.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 7 septembrie a.c., următoarele decrete (…) Decret pentru promulgarea Legii privind statutul personalului feroviar (PL-x 37/01.02.2017)”, sună anunțul oficial.

Inițial, Klaus Iohannis refuzase să promulge legea însă, potrivit atribuțiilor președintelui, acesta nu poate refuza decât o dată promulgarea unei legi. Împotriva acesteia se pronunțaseră în urmă cu aproximativ două luni și ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, precum și ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

După ce președintele Iohannis retrimisese spre dezbatere proiectul de lege, parlamentarii au respins demersul președintelui. Lipsa de resurse umane reprezintă unul dintre motivele pentru care parlamentarii au susținut că e nevoie de o serie de facilități pentru personalul feroviar.

Astfel, în cadrul dezbaterilor, deputatul UDMR Benedek Zakariás a avertizat că, în următorii ani, ar putea să apară o lipsă de personal în acest domeniu:

„Este cazul deja, după atâția ani de zile, ca feroviarii să aibă un statut, dar, în paralel, ar trebui văzut ce se întâmplă dacă în următorii trei ani de zile, cum reiese din lege, undeva la 5.000 de mecanici de locomotivă se vor pensiona, cu ce îi înlocuim. Deci asta este marea întrebare și aceasta este problema pe care cred eu că ministerul, respectiv companiile de resort, CFR Marfă, CFR Călători, ar trebui să o rezolve”.