Secretul ascuns în banala ceapă! Medicamentul miraculos din bucătărie! Ce afecţiuni tratează

07 apr. 2020
Secretul ascuns în banala ceapă! Medicamentul miraculos din bucătărie! Ce afecţiuni tratează

Cu toate că mulţi o consideră doar o legumă banală, ceapa ar putea fi privită drept un adevărat medicament miraculos. Chiar dacă este folosită atât de des de gospodine la prepararea mâncărurilor, ceapa este, fără doar şi poate, un adevărat aliment-medicament. Proprietăţile sale tratează răcelile, bronşitele şi calmează tusea, fiind de asemenea un aliment foarte bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 şi magneziu. Mai mult, ajută şi la reducerea colesterolului rău.

Ceapa, folosită din cele mai vechi timpuri

Ceapa mai are în compoziţia sa şi carbohidraţi, alături de importante cantităţi de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, alături de substanţe antiseptice. “Ceapa este o sursă bogată de fier prevenind anemia, fibre, potasiu – cu rol în echilibrul electrolitic al organismului -, vitamina A – protejează pielea şi mucoasele -, vitamina B – ajută la creşterea metabolismului şi are un rol clar în  îmbunătăţirea sistemului imunitar şi a celui nervos, precum şi în menţinerea sănătăţii pielii şi muşchilor -, şi vitamina C, crescând rezistenţa sistemului imunitar”, spune dr. Diana Stuparu.

Ceaiul de coajă de ceapă, renumit pentru tuse

Ceaiul de coajă de ceapă este recunoscut pentru proprietăţile miraculoase pe care le are asupra organismului care luptă cu o tuse puternică. Acesta se prepară din coaja luată de la zece cepe la un litru de apă, fierte vreme de 15 minute. Are proprietăţi antibiotice, antiinflamatoare – de efect pentru gută şi artrită, antiseptice – luptă împotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli şi Salmonella, infecţii la nivelul tractului urinar, antimicrobiene şi carminative – de efect pentru constipaţie şi balonări.

Ceapa ajută şi la scăderea tensiunii arteriale

“Ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale. Consumareaa unei jumătăţi de ceapă crudă pe zi contribuie semnificativ la scăderea colesterolului, dar ajută şi în constipaţie sau flatulenţă. Datorită conţinutului său de crom, ceapa ajută în diabet sau în prevenirea lui în sensul că duce la scăderea nivelului de insulină din organism şi creşte toleranţa la glucoză. Totodată, este un excelent diuretic, împiedicând retenţia de apă în organism, ca să nu mai amintesc despre faptul că ceapa ajută şi la regenerarea părului prin aplicarea sucului de ceapă pe scalp de două ori pe săptămână”, a mai explicat dr. Diana Stuparu de la Spitalul Judeţean din Slatina.