Secretul lui Ceaușescu: A avut cancer! Puțini dintre români știau asta

nicolae-ceausescu

Unul dintre cele mai bine păzite secrete ale lui Nicolae Ceaușescu a ieșit la iveală dintr-un document redactat de americani. Dictatorul avea cancer. 

În iulie 1985, colonelul George Kolt, unul dintre cei mai buni ofiţeri CIA, trimitea la directorul CIA la Washington un raport potrivit căruia Nicolae Ceauşescu urma să sufere o operaţie pentru cancer la prostată.

După cum preciza George Kolt, care avea multe surse de încredere în Bucureşti, ”tot mai multe informaţii de la sursele noastre indică faptul că Nicolae Ceauşescu ar putea fi supus în curând unei intervenţii chirurgicale din cauza unui cancer la prostată.

Cine putea prelua puterea

Ofiţerul CIA sublinia, în informarea trimisă superiorului său, că dacă operaţia va fi necesară, aceasta va fi una dificilă deoarece Nicolae Ceauşescu ”are mai multe probleme de sănătate. Iar în cazul în care Ceauşescu nu se reface repede după intervenţia chirurgicală, bătălia pentru succesiune ar face ca soţia sa Elena şi fiul său, playboy-ul Nicu, să îşi măsoare forţele cu restul oamenilor din echipa de conducere.

Ofiţerul CIA îşi încheia raportul cu o notă de avertizare: ”Sovieticii ar putea folosi noile dificultăţi economice din România pentru a îşi creşte influenţa asupra regimului de la Bucureşti. Iar dacă Ceauşescu e grav bolnav şi o luptă pentru succesiune începe, situaţia din România ar putea confrunta noul lider sovietic cu prima sa criză din Europa de Est”.

Revista Presei