Semnele existente pe unghii care prevestesc cancerul, indiferent de vârstă. Mergeți urgent la medic! Dr. Adina Alexandru explică cum arată acestea

16 apr. 2021
Semnele existente pe unghii care prevestesc cancerul, indiferent de vârstă. Mergeți urgent la medic! Dr. Adina Alexandru explică cum arată acestea
Doctor primar, dermatolog Adina Alexandru

Stresul reprezintă principala sursa de îmbolnăvire a organismului. Numeroase studii arată că 95% din afecțiunile pe care le are o persoană au la bază o cauză emoțională și doar 5% una genetică. Una dintre problemele mari cu care se confruntă omenire astăzi este cancerul. Există peste 300 de forme și până în prezent nu s-a găsit un vaccin sau un tratament universal valabil pentru cei diagnosticați cu această maladie cruntă.

Totuși depistat la timp, cancerul se poate vindeca sau poate fi oprită evoluția lui și prelungi mult viața. De aceea este extrem de important să fim atenți încă de la primele simptome. Unul din semnele care ar trebui să ne trimită direct la medic pentru control îl reprezintă aspectul unghiilor.

Semnele de pe unghii care trebuie să ne trimită direct la medic

Renumitul dermatolog Adina Alexandru a explicat în detaliu la ce aspecte trebuie să fim foarte atenți. Când observăm aceste nereguli este imperios necesar să mergem la un control.

„Melanomul, cea mai severă formă de cancer cutanat, se poate dezvolta şi la nivel subunghial. Tumora aceea care seamănă cu o aluniţă poate să apară şi sub unghii. Acolo are o culoare maronie, dar neomogenă, este o bandă destul de groasă şi care se poate extinde şi către marginea cutanată a unghiei”, a explicat medicul în cadrul emisiunii Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Ce înseamnă petele albe de pe unghii?

Pe lângă aceste pete maronii, care pot prevesti cancerul de piele, mulți au pe unghii semne albe. Acestea indică de obicei lipsa calciului, dar nu numai, insistă dr. Adina Alexandru.

„Da, şi deficitul de calciu este o cauză a apariţiei acestor striaţii albe la nivelul unghiilor, dar sunt incriminate şi deficitul de zinc sau de seleniu. De asemenea, traumatismului unghiei în timpul unor proceduri cum ar fi manichiura este cea mai frecventă cauză de apariţie a acestor pete albe. În situaţii mai rare, aceste pete albe pot semnala un limfom sau anumite infecţii”, a spus aceasta.

Medicul recomandă să renunțăm și la manichiura permanentă şi semipermanentă. Ambele sunt extrem de nocive, pentru că pot provoca dermatite de contact la produsele conţinute. Aceasta ne sugerează și să nu folosim oja tot timpul și să lăsăm unghiilor perioade în care să respire și să se refacă.