Sfinții Mihail și Gavril 8 noiembrie. Ce nu ai voie să faci în această zi de mare sărbătoare

08 nov. 2019
Sfinții Mihail și Gavril 8 noiembrie. Ce nu ai voie să faci în această zi de mare sărbătoare

Sfinții Mihail și Gavril. Ziua de 8 noiembrie este considerată o zi de mare sărbătoare în calendarul ortodox. Astăzi, cei doi sfinți sunt sărbătoriți de toți credincioșii.

Această zi este prăznuită și în Biserică. Religia ne învață că Arhanghelii Mihail și Gavril sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi noi oamenii.

Potrivit tradiției, cei doi sfinți sunt fiinţe divine omniprezente în viaţa oamenilor, care veghează asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte, având grijă ca sufletele să le fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei.

Sfinții Mihail și Gavril. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Arhanghel Mihail, Apărătorul Credinţei, este cel mai invocat în slujbele bisericeşti pentru a păzi de război, precum şi a obţine biruinţa în cazul unei lupte. Este înfăţişat în iconografie purtând în mână o sabie de foc şi are misiunea să păzească Legea Lui Dumnezeu şi să-i biruiască pe duşmani.

Sfinții Mihail și Gavril. Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos.

Tradiții și obiceiuri

În această zi importantă, sătenii nu munceau. Tradiția spune că cei care muncesc în această zi se vor munci în momentul în care vor muri.

Astăzi, românii pt consuma pește pentru a fi sprinteni ca peştele și pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă. De asemenea, finii aduc daruri de colăcei naşilor, un obicei nu chiar întâmplător, întrucât, la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli.