Și tu ai asta pe limbă? Mergi imediat la medic pentru control! Ce boală poți avea

scarlatina_16220800

Atenție! Dacă ai asta pe limbă trebuie să mergi neapărat la medic. Ai putea suferi de o boală gravă, care face ravagii mai ales în această perioadă.

Este vorba despre scarlatină. Medicul Mihai Craiu a vorbit despre una dintre cele mai mari spaime la români. Acesta recomndă tuturor să citească precizările celor de la Institutul Național de Sănătate Publică. 

”Exista o metodologie foarte clară privind scarlatina si faringita streptococică – https://cnscbt.ro/index.php/metodologii/scarlatina

Câteva precizări importante:

1. Un caz izolat de boală streptococică nu se abordează la fel ca un FOCAR de infecție streptococică. Dacă sunt 3 sau mai multe cazuri intr-un timp de până la 10 zile interval, in aceeași colectivitate, atunci este focar.

2. In focar se vor face exsudate faringiene pentru depistarea purtătorilor sănătoși de SH. Iar in cazul depistării acestora ei vor primi antibiotic în vederea eradicării SH exact ca și bolnavii. Dacă nu este focar NU FACEM exsudate faringiene in mod nejustificat „la tot poporul”. Cu atât mai putin unor copii din alte clase, copii ce nu s-au intâlnit cu bolnavii focarului respectiv.

3. Un pacient cu boală streptococică tratat corect cu antibiotice nu mai este contagios la 48 ore de la inceperea antibioterapiei.

4. Nu ajunge doar să ai o limbă zmeurie ca sa fie pus diagnosticul de scarlatină (vezi foto). Spun expertii (in acest protocol de la INSP) ca un pacient cu scarlatina are până in 14 ani (inclusiv), are febră, angină (amigdalită acută) si eruptie cutanată micropapuloasă, eritematoasă, aspră la palpare (erupție pe piele, aspră cu pete mici și rosii). Nu vă autodiagnosticați, mergeti la medicul infecționist!”, a precizat medicul.

Citește și:

Revista Presei