Și tu faci asta?! Anunț de la procurori pentru cei care au telefon mobil!

17 nov. 2019
Și tu faci asta?! Anunț de la procurori pentru cei care au telefon mobil!

În mod sigur ți s-a întâmplat să rămâi fără baterie la telefon când ești plecat de acasă. Procurorii trag un semnal de alarmă fără precedent asupra unei practici la care toți cei care au telefon mobil recurg atunci când se întâmplă să rămână fără baterie. 

„Nu mai încărcați telefoanele în porturi USB publice sau folosind cablurile altora,” este mesajul procurorului districtual din LA County, Statele Unite ale Americii.

Cablurile și porturile de USB false, care costă foarte puțin și se găsesc peste tot pe internet, permit transferul de malware  în telefoanele celor care cad pradă atacatorilor. Hackerii poate avea, astfel, acces la datele personale ale utilizatorului, inclusiv la parole sau informații bancare.

Hot-spot-urile gratuite pot fi un pericol

Și specialiștii români au tras de curând un semnal de alarmă similar, însă legat de Hot-spot-urile gratuite.

„Conexiunile de internet gratis, acele hot-spot-uri gratis pe care le găsim în cafenele, în aeroporturi, sunt un pericol pregnant, la care suntem expuşi zilnic, pentru că, trăind în secolul vitezei, trăind în secolul digitalizării, avem nevoie de acces cât mai rapid la informaţie, de aceea, de multe ori, deşi folosim în marea parte a timpului conexiuni securizate la wireless – la birou, acasă, câteodată viaţa ne poartă în anumite zone unde suntem obligaţi poate să ne conectăm la un hot-spot gratis dintr-o cafenea, dintr-un aeroport, etc. Dezavantajul acestor reţele este că utilizatorul nu are siguranţa că datele sale sunt securizate, pentru că nu ştie practic cine deţine acea reţea, cine a configurat acea reţea. Atacatorii pot compromite acea conexiune foarte simplu, sau pot crea reţele cu acceaşi denumire”, a declarat Mihai Rotariu, reprezentantul CERT-RO, la un eveniment de bune practici de utilizare a tehnologiei, organizat de Microsoft România, Poliţia Română şi CERT-RO.

Specialistul a subliniat că în cazul reţelelor de internet gratis nu există o certitudine a securităţii.

„Dau un exemplu, numele ‘Starbucks Free Wi-Fi’. Nu ai de unde să ştii dacă într-adevăr acea conexiune este a cafenelei sau este o capcană întinsă de atacator. Sfatul nostru este să evitaţi pe cât posibil astfel de conexiuni, dar dacă urgenţa vă determină să aveţi acces la o astfel de reţea, trebuie să ştiţi că există câteva metode prin care vă puteţi proteja, şi aici vorbim despre utilizarea VPN-ului – un server virtual prin care traficul va fi criptat, iar atacatorii vor intercepta mult mai greu acel trafic, iar traficul nu va putea fi citit. Atunci când folosim un Wi-Fi public trebuie să fim atenţi la datele pe care le utilizăm, pe care le oferim, trebuie să ne ferim în a utiliza mailul de serviciu, să nu ne conectăm la servicii de Internet Banking, să nu dăm posibilitatea ca atacatorii să extragă date confidenţiale, date financiare, bancare de la noi”, a declarat Mihai Rotariu.