Și tu faci asta?! Obiceiul care îți îmbătrânește creierul cu cinci ani

population

De multe ori nu ne dăm seama, însă un program echilibrat de somn este extrem de important pentru sănătatea fizică și mentală. 

Obiceiul multor oameni de a nu dormi corespunzător nu face altceva decât să ducă la îmbâtrânirea prematură a creierului, conform unui studiul realizat recent, care arată că persoanele care obișnuiesc să piardă nopțile se pot confrunta cu pierderi de memorie și probleme de concentrare.

Un studiu al cercetătorilor americani a scos la iveală faptul că o proastă calitate a somnului crește cu 50% riscul declinului cerebral, echivalentul îmbătrânirii creierului cu cinci ani.

Studiul a fost realizat în felul următor: Celor câteva mii de oameni care au participat la studiu le-a fost monitorizată perioada de somn, pentru ca mai apoi să le fie testate capacitatea de luare a deciziilor și puterea de concentrare.

Lipsa somnului poate duce inclusiv la cancer

”Acest studiu ne demonstrează că un somn sănătos implică atât cantitate cât și calitate. Fiind un element important la unui stil de viață sănătos, somnul este esențial pentru funcționarea optimă a creierului,” a declarat doctorul Safwan Badr, președinte la American Academy of Sleep Medicine, insituția care a realizat studiul.

”Lipsa somnului sau o calitate proastă a somnului au un impact negativ pe termen scurt şi lung asupra sănătăţii pacienţilor şi se pot asocia inclusiv cu obezitate, diabet, slăbirea sistemului imunitar, unele cancere şi apariţia condiţiilor favorizante ale depresiei sau anxietăţii”, a declarat și Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, pentru doctorulzilei.ro.

 

Citește și:

Revista Presei