Simptomele care te avertizează că nu mai trebuie să bei lapte. Poți avea intoleranță la lactoză. Medicul Valeria Herdea a explicat în detaliu

de: Ana Toma
28 mart. 2021
Simptomele care te avertizează că nu mai trebuie să bei lapte. Poți avea intoleranță la lactoză. Medicul Valeria Herdea a explicat în detaliu

Încă din perioada copilăriei ni se spune că laptele este foarte important. Este bogat în calciu, dar și alte vitamine și este necesar pentru creșterea și buna dezvoltarea a organismului. Medicul Valeria Herdea susține însă că laptele poate deveni un mare pericol.

Medicul de familie Valeria Herdea mărturisește că din ce în ce mai multe persoane au început să dezvolte intoleranță la lactoză, deși l-au consumat până la acel moment. Răspunsul este dat de un studiu recent care a demonstrat că 70% dintre oameni își pierd în timp lactaza, acea enzimă importantă care ajută organismul să digere alimentele bogate în lactoză. 

Laptele poate fi un pericol pentru adulți

Intoleranța la lactoză nu apare de nicăieri. Potrivit medicului, afecțiunea are un istoric. Poate fi vorba despre o predispoziție genetică, sau poate porni încă din perioada copilăriei. 

Cu alte cuvinte, medicul susține că în momentul în care vrem să diverisifcăm alimentația unui copil, sunt anumiți pași care îl pot modifica complet pe parcursul întregii vieți, deci trebuie să fim atenți. 

”Lactoza este o dizaharidă. Este esenţial să ştim că o parte din populaţie poate dezvolta o astfel de intoleranţă şi este destul de frecventă la copii. Unul dintre motivele pentru care se dezvoltă această intoleranţă este un motiv genetic, fireşte, deci o predispoziţie genetică. 

Şi nu în ultimul rând avem nevoie să ştim că atunci când diversificăm un copil, când alăptăm un copil, sunt paşi care îi pot modifica parcursul întregii vieţi”, a spus Valeria Herdea.

Dacă vă întrebați care sunt simptomele intoleranței la lactoză, ei bine, acesta se manifestă prin diaree, greață, dar și crampe stomacale. Multe persoane nu realizează care este cauza, și deseori consideră că totul se întâmplă de la alte alimente mâncate pe parcursul zilei. 

Cât lapte putem să consumăm

Valeriu Herdea mărturisește că părerile sunt împărțite, însă în general, laptele nu ar trebui să reprezinte o problemă. El le-a recomdant oamenilor să consume mai multe fructe legume, dar și lactate.

În ceea ce privește riscul bolilor cardiovasculare, medicul susține că laptele nu are un astfel de efect, ci mai degrabă consumul de grăsime animală ar putea duce la o astfel de afecțiune. 

”Consumul nu cred că este o atât de mare problemă. Eu mi-aş dori să existe o societate în care să fie consumate mai multe legume, fructe, lactate de bună calitate, fireşte, lapte pasteurizat şi nu nepasteurizat pentru a evita riscul de infecţie. Şi nu în ultimul rând, atenţie, atunci când vorbim de riscul cardiovascular, vorbim de consumul de carne, în primul rând de grăsime animală”, a mai adăugat dr. Valeria Herdea.