Siropul de arțar: Ce beneficii aduce corpului uman și cum îți dai seama dacă este natural sau nu

sirop de artar

Siropul de arțar este considerat un îndulcitor mult mai sănătos decât zahărul alb. Însă, siropul de arțar are mult mai multe beneficii, pe care le vei descoperi în articolul de mai jos.

La momentul actual, aproximativ 80% din producția de sirop de arțar se realizează în Quebec, un oraș din Estul Canadei, acolo unde sunt plantate mai multe soiuri de arbori de arțar, printre care arțarul de zahăr, arțarul negru, arțarul argintiu, țepos, cu frunze mari etc.

„Siropul de arţar se obţine prin fierberea sevei arborelui de arţar. În funcţie de tipul de arţar şi de perioada de extragere a sevei, dar şi de timpul de fierbere, siropul obţinut are o culoare, un gust şi proprietăţi diferite. De exemplu, siropul mai închis la culoare este extras spre finalul sezonului şi are un gust mai pronunţat, în timp ce siropul mai deschis la culoare este mai lichid şi are o aromă mai subtilă, fiind preferat ca topping pentru clătite sau pentru îndulcirea ceaiurilor,” anunță csid.ro.

Cum afli care sirop de arțar este 100% natural?

Siropul de arțar este clasificat în patru grade: A, B, C și D. Ultimul este cel mai închis la culoare și, de  semenea, este singurul 100% original.

„Chiar dacă este dulce, siropul de arţar este considerat o variantă mult mai sănătoasă de îndulcire decât zahărul alb, rafinat. Conţinutul său de minerale şi alte substanţe benefice îl situează aproape la egalitate cu mierea, în ceea ce priveşte proprietăţile nutritive. Totuşi siropul de arţar este bogat în zahăr, aşa că trebuie consumat cu moderaţie, mai ales de anumite categorii de persoane.

Sirop de arțar: Valori nutriționale

În 20 de grame de sirop de arţar (o lingură), se regăsesc următoarele:

  • 50 de calorii
  • 20 miligrame acizi graşi Omega 3
  • 2 miligrame sodiu
  • 13 grame carbohidraţi
  • 10 miligrame potasiu
  • 6 miligrame calciu
  • 1 miligram magneziu

În cantităţi mult mai mici se regăsesc: fierul, fosforul, zincul, manganul, cuprul, seleniul şi vitamina B8.

Seva de arţar conţine o substanţă cu puternic efect antioxidant – quebecol. Împreună cu mineralele, acest compus antioxidant asigură sistemului imunitar forţa de a lupta cu virusurile şi radicalii liberi din atmosferă. De asemenea, substanţele din seva de arţar ar putea avea şi proprietăţi anticancerigene, scrie sciencedaily.com. Acestea pot reduce inflamaţiile din organism, principalii factori de risc în apariţia cancerului.
Manganul, zincul, calciul, cuprul şi fierul din siropul de arţar sprijină buna funcţionare a imunităţii, reduc riscul de formare a depozitelor de colesterol pe vase şi previn astfel bolile cardiovasculare.

Potrivit revistei Pharmaceutical Biology, siropul de arţar conţine până la 24 de compuşi cu efect antioxidant. Studiile arată că aceştia ar putea potenţa acţiunea antibioticelor împotriva unei infecţii, grăbind astfel vindecarea, dar şi dozele necesare de medicamente, scrie American Chemical Society. Alte cercetări indică spre un efect neuroprotector al siropului pur de arţar – ar putea reduce riscul de boala Alzheimer sau alte afecţiuni neurologice.

Siropul de arţar este un îndulcitor mult mai sănătos decât zahărul sau îndulcitorii artificiali, care pot duce la indigestie, crampe, constipaţie, diaree, risc mai mare de candidoză, creştere în greutate, oboseală, anxietate, pierderi temporare de memorie etc. Inulina din siropul de arţar este un prebiotic care ajută la echilibrarea nivelului de bacterii bune la nivel intestinal şi previne astfel simptome precum cele mai sus menţionate.

De asemenea, substanţele din siropul de arţar ar putea împiedica dezvoltarea celulelor canceroase, cel puţin aşa arată studiile realizate pe animale de laborator”, mai arată csid.ro.

Citește și:

Revista Presei