Sistemul de suspensie activă predictivă de la Audi: cum funcționează?

14 mart. 2020
Sistemul de suspensie activă predictivă de la Audi: cum funcționează?

Suspensia activă nu este un concept nou – producătorii auto au experimentat cu această idee de zeci de ani, folosind sisteme hidropneumatice, suspensii pe aer și tehnologii de scanare a drumurilor pentru o mai bună gestionare a denivelărilor și un confort mai mare. Însă, după ce am condus nouă limuzină Audi S8, considerăm că producătorul de la Ingolstadt a dat lovitura cu sistemul standard „Predictive Active Suspension”.

Fiind bazat pe suspensia pe aer, sistemul PAS pune la dispoziție o serie de facilități, precum înălțarea mașinii cu 5 cm atunci când atingi mânerul portierelor.

Acest sistem folosește și un actuator electromecanic pentru fiecare braț, cele 4 brațe fiind controlate de un computer central. La rândul lui, acest computer primește informații de la o cameră montată pe parbriz, ce monitorizează condițiile de drum.

Scopul este de a minimiza ruliul, și de a reduce impactul forței gravitaționale asupra ocupanților, aceștia regăsindu-se într-un echilibru aproape artificial. Având în vedere publicul căruia această limuzină cu motor V8 i se adresează, confortul este o prioritate – cei de la Audi au creat și un mod de condus numit Comfort+ pentru a scoate în evidență acest fapt.

Este remarcabil modul în care sistemul PAS reacționează la denivelări; mașina se înalță cu 5 cm dacă sistemul de camere „detectează” faptul că o denivelare urmează a fi interceptată. Această înălțare permite suspensiei să se comprime, reducând efectul resimțit de ocupanți. Însă, sistemul nu este infailibil, pentru că aceste camere au nevoie de o anumită distanță pentru a recunoaște denivelările, în primul rând.

Forțele ce survin în urmă frânarii și accelerării sunt de asemenea contracarate,  iar la viteze între 80 km/h și 130 km/h, S8 se va înclina cu 3 grade pe curbe, ca un tren Pendolino.

Însă nu discutăm numai despre confort: în modul Dynamic, sistemul PAS reduce la jumătate unghiul de ruliu maxim de pe un A8 normal (cu 5 grade, ajungând la 2,5), concentrându-se asupra punții față în cazul virajele solicitante. Astfel, având în vedere și sistemul de virare cu roțile din spate, această limuzina de 5 metri va lasă impresia unui vehicul mult mai mic pe viraje.

Cum funcționează

Staționează și demonstrează – atinge mânerul portierei și S8 se va înălța cu 5 cm, pentru un acces mai ușor spre habitaclu, și la ieșirea din automobil.

Bazează-te pe mine – la viteze de croazieră, sistemul va înclina mașina cu 3 grade pe viraje.
Pe vârfuri – cea mai interesantă facilitate a lui S8: înălțarea cu 5 cm permite limuzinei să reducă impactul resimțit de ocupanți când o denivelare este interceptată.

Funcționează acest sistem?

Cu siguranță. Scanarea drumului funcționează cel mai bine când nu circuli bară la bară, iar funcția de înclinare poate părea ciudată la început, însă cei de la Audi au reușit să aducă pe piață un sistem inteligent de suspensie ce este capabil să sfideze legile fizicii, păstrând confortul ocupanților. O reușită inginerească.