Skoda anunță numele viitorului crossover complet electric: Enyaq

Skoda Enyaq 3

Skoda, divizia cehă a celor de la Volkswagen, a anunțat ieri că noul vehicul electric pe care îl va construi se va numi Enyaq. Acesta va folosi platforma MEB a grupului, ce va sta și la baza SUV-ului electric ID Crozz, ce va apărea pe piață spre finalul acestui an.

Skoda ne-a dat deja câteva indicii despre Enyaq, chiar în 2019, prin dezvăluirea conceptului Vision iV, la showul auto de la Geneva. Enyaq va avea 2 motoare electrice, ce vor dezvolta împreună 302 CP, cu o autonomie de rulare conform standardului WLTP de 500 km, mulțumită bateriei de 83 kWh. Aceste specificații sunt identice cu cele ale lui VW ID Crozz.

Este de așteptat ca Skoda să ofere 3 variante de baterii pentru Enyaq. Vor fi disponibile două tipuri de caroserie, începând cu caroseria de SUV practic. Această varianta va fi vândută în Europa spre finalul anului.

Însă, clienții vor avea de așteptat până în 2021 pentru varianta coupe. Această versiune va fi mai apropiată din punct de vedere al stilului de conceptul Vision iV. Dacă versiunea de producție a lui Enyaq coupe va păstra stilul conceptului – un profil cu linii drepte, un plafon curbat de coupe, portiere fără mânere, și un hayon mare – ar putea deveni cel mai frumos vehicul ce folosește platforma MEB.

Conceptul Vision iV avea tracțiune integrală, și 2 motoare electrice, toate acestea ducând la un timp de accelerare 0-100 km/h mai mic de 6 secunde.

Guido Haak, liderul departamentului de strategie a produselor, afirma: „Cred că prin intermediul primei noastre mașini MEB, noul nostru SUV, veți vedea un progres important din punct de vedere al design-ului. Cei ce au avut ocazia sa vadă Vision iV deja au o idee despre cum va arăta noua mașină – aceasta este foarte dinamică, cu un design fascinant. Discutăm și despre un progres din punct de vedere al dinamicii la codus, de asemenea.

Skoda plănuiește să producă 5 modele electrice pentru segmente diferite, până în 2025, începând cu Enyaq. Până atunci, brandul se așteaptă ca vehiculele complet electrice și hibridele plug-in să reprezinte 25% din vânzările sale.

Skoda, producătorul auto din Cehia, este deținut de Volkswagen Group de peste 20 de ani. Skoda vinde mașini în aproape 100 de țări, înregistrând vânzări globale de aproximativ 1,25 milioane de unități – în comparație cu Audi (alt brand VW) ce vinde 1,8 milioane de vehicule pe an. Cele mai mari piețe pentru Skoda sunt cea din Europa, China și Rusia.

Skoda plănuiește să lanseze un al doilea SUV electric folosind platforma MEB, urmat de un model mai mic, și mai accesibil.  Brandul a lansat recent o versiune electrică a subcompactei de oraș Citigo, model similar cu VW e-Up. Aceste mașini folosesc platforma pentru vehicule electrice de generație anterioară.

Skoda va construi Enyaq la fabrica din Mlada Boleslav, din Cehia, în timp ce modelele Seat și Audi electrice, și VW ID3 vor fi costruite în Zwickau, Germania.

Citește și:

Revista Presei