Șoc în lumea medicală: Ce au descoperit cercetătorii despre coronavirus? Studiul care schimbă tot

coronavirus5

Specialiștii din întreaga lume cercetează în acest moment originile virusului Sars-CoV-2 și efectele sale. Ultimul studiu prezentat de chinezi va produce cu siguranță ecouri în întreaga lume și asta pentru că s-ar putea să dovedească că internările s-au făcut greșit până acum.

Opt cercetători chinezi au realizat un studiu amplu despre cât de contagioși sunt pacienții asimptomatici infectați cu COVID-19 iar rezultatele i-au șocat de-a dreptul.

Nu mai puțin de 455 de persoane au intrat în contact cu un purtător asimptomatic al virusului, timp de 5 zile, și niciuna nu a fost infectată.

„În momentul în care există un contact prelungit aşa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populaţie, atunci când mergem la terase, sau la supermarket, sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea schimbă mult datele problemei pentru că asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică şi ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit faţă de ceea ce ştiam până acum”, explică medicul infecţionist Adrian Marinescu.

Mai mult decât atât, studiul din China ar putea schimba inclusiv bunele în ceea ce privește internările.

„Acest studiu ar putea schimba trei elemente în plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate. În al doilea rând nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieşim din casă şi venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome pot să transmit, riscul e categoric mai mic, în al treilea rând: singurul studiu din România vorbeşte de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală. Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticaţi, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulţi au avut forme asimptomatice. Studiul de faţă cumva ne linişteşte şi ne putem gândi că persoana simptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”, mai spune Dr. Marinescu.

 

Revista Presei