Șoc total: Legea pe care Iohannis tocmai a refuzat să o promulge!

Decizie incredibilă a lui Iohannis. O lege care a stârnit controverse și a readus în discuție pedepsirea consumului de droguri ușoare tocmai a fost refuzată de către președintele României. 

Iohannis a refuzat să semneze decretul de promulgare și a trimis la reexaminare legea inițiată de deputatul USR Lavinia Cosma care majorează pedepsele pentru cultivarea, fabricarea, vânzarea, deținerea sau alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc.

Președintele Klaus Iohannis precizează în cererea de reexaminare că „problemele sociale și medicale generate de dependența de droguri” trebuie să se concentreaze „pe dezvoltarea rețelei de servicii specializate” și nu pe majorarea pedepselor pentru consumatori „dat fiind faptul că măsurile care urmăresc pedepsirea persoanelor dependente de droguri au o eficiență socială redusă și costuri mari”.

Mai mult, președintele menționează unul dintre articolele din legea trimisă la promulgare care prevede că: „deținerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Iohannis solicită, astfel, Parlamentului o reglementare mai clară a legislației în legătură cu substanțele noi menționate în lege, care fac referire la etnobotanice.

Legea care a stârnit un scandal imens

Legea, adoptată de Parlament la finalul anului trecut, a stârnit o serie de scandaluri, în special în mediul online, unde USR a fost acuzată că vrea să incrimineze consumul de droguri ușoare.

Ulterior, reprezentații USR au venit cu precizări și au menționat că proiectul depus de deputata USR Lavinia Cosma are ca scop „reglementarea produselor etnobotanice”.

„Proiectul face două lucruri: reglementează etnobotanicele și crește pedepsele pentru traficanți. Pentru consumatori nu cresc pedepsele, rămân cele din prezent”, se arăta într-un comunicat al USR.

Loading...

Revista Presei