Specialiștii avertizează: Cum afectează internetul sănătatea omului?

13 aug. 2020
Specialiștii avertizează: Cum afectează internetul sănătatea omului?

Internetul este parte a evoluției și a adus o dată cu el o mulțime de lucruri bune pentru om și omenire. Însă, ca majoritatea noilor descoperiri, și aceasta este una cu două tăișuri. Deși ne ajută foarte mult, internetul vine la pachet cu pericolele sale.

Care sunt unele dintre cele mai grave probleme generate de internet?

1. Scade nivelul de atentie.

Potrivit studiilor din domeniu, în medie, oamenii nu mai pot fi atenți mai mult de 8 secunde. Asta în vreme ce, până la începutul anilor 2000, media era de 12 secunde. Mai mult decât atât, aproximativ 80% din oamenii intre 12 și 24 de ani recunosc că butonează telefonul atunci când nimic nu le captează atenția. Pe cealaltă parte, doar 10% dintre oamenii peste 65 de ani declară că folosesc telefonul pentru a combate plictiseala.

2. Nivelul de empatie, in continua scadere. „Boom-ul informational determina omul modern sa discearna din ce in ce mai greu informatiile din mediul online. Mai mult, distragerile constante ii deformeaza acestuia gandirea, astfel ca e afectata si capacitatea de empatie. Cu cat omul e mai distrat, cu atat firul gandirii e mai afectat si evident nivelul de empatie, mai scazut.

3. Este afectata memoria. Obisnuiti sa cautam orice ne intereseaza pe internet, uitam sa retinem. Creierul se automultumeste in timp cu existenta motoarelor de cautare, asa ca e diminuata capacitatea de memorare. Practic, mutarea informatiilor din partea constienta a mintii (memoria functionala) in memoria pe termen lung necesita un proces de consolidare a memoriei care se bazeaza pe atentie. Daca esti in mod constant distras si absorbi noi informatii, nu faci decat sa impingi acele informatii in si din partea constienta a mintii. Nu ai grija de ele intr-un mod care sa fie necesar pentru consolidarea bogata a memoriei.

4. Ne simtim conectati, dar singuri. Conexiunea cu aproape orice e aparent benefica. Putem vorbi cu prieteni si cu rude din alte parti ale lumii, putem cunoaste rapid persoane. Culmea, exista si un pret pentru aceasta lejeritare in comunicare: senzatia de singuratate se amplifica. Oamenii de stiinta au demonstrat ca utilizarea excesiva a internetului ne indeparteaza de cei dragi. Nu ii mai sunam, nu ii mai intalnim cat ar trebui, iar asta ne face sa ne simtim singuri si deprimati,” noteaza aflacum.ro.

5. Creste nivelul de analfabetism. Nu în ultimul rând, folosirea internetului ca mijloc de entertaintment face ca cititul cărților să devină o activitate din ce în ce mai rară, cu impact negativ direct în creșterea nivelului de analfabetism.