Specialiștii avertizează: Nu mai consumați acest aliment! Este extrem de toxic! Românii dau o mulțime de bani pe el

31 aug. 2020
Specialiștii avertizează: Nu mai consumați acest aliment! Este extrem de toxic! Românii dau o mulțime de bani pe el

Unul dintre alimentele considerate a fi „de lux”, pe care românii plătesc bani grei, este extrem de toxic, avertizează specialiștii.

Somonul, o specie de răpitor  din Marea Nordului, este extrem de bogat în proteine valoroase și acizi grași Omega 3. Acesta ar trebui să facă parte din dieta noastră de zi cu zi. Mare atenție însă: Specialiștii susțin că somonul sălbatic are toate aceste componente importante pentru sănătatea noastră. În schimb, somonul din crescătorii ar fi extrem de toxic.

„În Norvegia, situația privind cultivarea peştelui este catastrofală. La o fermă atât de mică creşte un număr atât de mare de peşte, 2 milioane de unităţi de somon. Peștele se îmbolnăveşte, e vorba de aproape o pandemie: necroza pancreatică și anemia infecțioasă a somonului a capturat toată Norvegia. Însă, acest lucru este tăinuit de consumatori”, Kurt Oddekalvom, activist, ecologist și fondator al Societăţii Norvegiene pentru Ocrotirea Naturii.

Potrivit specialistului, muncitorii din aceste crescătorii au nevoie de echipament special pentru a nu se îmbolnăvi și ei:

„Muncitorii de la crescătorii trebuie să poarte măști și costume de protecție, ca să nu fie afectaţi de substanțele chimice destinate curăţării rezervoarelor de apă de paraziți. Astfel, somonul se îmbibă cu aceste produse chimice, ceea ce ar putea ameninţa sănătatea consumatorului. Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume, şi asta în condiţiile în care industria pescuitului ocupă al doilea loc după venituri în Norvegia”.

„Într-adevăr, gradul de contaminare a somonului a crescut foarte mult. Este de 5 ori mai nociv și toxic decât orice alte produse. Aceste toxine ar trebui să fie evitate în consum, pentru a reduce riscul de expunere a organismului”, afirmă, la rândul său, toxicologul francez Jerome Ryuzzen.

Potrivit specialiștilor, hrana somonilor din aceste crescătorii este formată, de obicei, din făină de peşte, ulei de peşte, soia modificată genetic şi coloranţi artificiali, scrie Shtiu.ro.