Stare de alertă la granița României! Sunt zeci de mii de români. Autorițățile au anunțat acum

Stare de alertă la granița României! Este vorba despre zeci de mii de români speriați de virusul ucigaș. Aceștia au fugit, după ce coronirusul a făcut prăpăd în Italia.

Sute de mașini au intrat în țara noastră. Anunțul a fost făcut chiar de către autorități. Ce se întâmplă este foarte grav. Unele așteaptă să intre în țară, prin Vama Nădlac II. Imaginile cu coada uriașă de la intrarea în țară, prin Vama Nădlac II, pot fi vizualizate, în timp real, pe live.politiadefrontiera.ro.

Șeful Poliției de Frontieră, chestorul Ioan Buda, a anunțat cât de serioasă este situația. Oficialul a declarat că, în ultimele două săptămâni, zeci de mii de români s-au întors din Italia.

„Din Italia sau cei care au tranzitat Italia din 23.02 și până în prezent au intrat în țară 40.612 persoane, dintre care peste 34.000 români și 3.80 italieni, 2.800 alte cetățenii”, a declarat Inspectorul General al Poliției de Frontieră, conform Antena 3.

29 de cazuri confirmate în România

În România, momentan, sunt 29 de cazuri confirmate. Președintele a făcut apel la fiecare cetățean. Acesta a declarat, marţi, că riscul unei pandemii de coronavirus rămâne ridicat.

„În ultimele zile, situaţia privind infecţiile cu coronavirus a cunoscut o schimbare negativă semnificativă, în special la nivel european, şi am văzut cu toţii decizia fără precedent luată de Italia.

Trebuie să fim realişti, riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat, la nivel naţional, european şi global”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Protejarea cetăţenilor europeni este prioritatea zero

„Cu toţii suntem de acord că este absolut necesar să ne coordonăm eforturile pentru combaterea efectelor infecţiei cu coronavirus. Doar prin luarea unor măsuri comune, care să contribuie la oprirea răspândirii virusului, vom reuşi să gestionăm eficient această criză.

Şi numai împreună vom reuşi să prevenim efecte grave asupra economiilor europene. În acest sens şi pentru a discuta aceste chestiuni, am convocat deja pentru mâine, la ora 11,00, o discuţie cu premierul şi ministrul Finanţelor publice”, a spus şeful statului.

România stă bine comparativ cu alte state europene

„Nu avem în acest moment răspândire comunitară a virusului, subliniez acest lucru, adică ştim care sunt cazurile, unde s-au infectat şi monitorizăm persoanele cu care au intrat în contact. Este esenţial să facem tot ce este posibil pentru a preveni un scenariu în care avem o răspândire necontrolată a infecţiei.

Numărul mic de cazuri confirmate se datorează în bună parte măsurilor preventive, dar şi modului eficient în care au acţionat autorităţile române, care au arătat că abordează cu maximă responsabilitate toată această situaţie. Toate măsurile adoptate, oricât de drastice ar părea acum şi oricât disconfort ar provoca, sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare.

Ştiu că pentru mulţi aceste măsuri înseamnă să facă unele sacrificii, dar este vital să le facem acum, pentru a-i proteja pe viitor de sacrificii mult mai mari şi pentru a proteja familiile, părinţii, bunicii noştri. Sănătatea şi siguranţa cetăţenilor români reprezintă prioritatea zero, orice alt lucru trece în plan secund!

Fără îndoială, drepturile şi libertăţile fundamentale trebuie respectate, dar nu vom ezita să adoptăm şi să implementăm toate măsurile care se impun”, a adăugat Iohannis.

Apel la cetățeni

„Dragi români, depinde de fiecare dintre noi să limităm efectele infectării cu coronavirus! Fac apel la responsabilitatea fiecăruia, respectaţi cu stricteţe măsurile luate de Guvern şi protejaţi-vă pe dumneavoastră şi pe semenii dumneavoastră!”, a spus Iohannis.

Românii sunt rugați să renunţe pentru o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare, mai ales în zonele aglomerate.

„Noi, românii, avem o vorbă: paza bună trece primejdia rea. Sunt cuvinte după care trebuie să ne ghidăm cu toţii comportamentul în aceste zile”, a afirmat Iohannis.

Revista Presei