Stare de urgență! Primul anunț făcut de Raed Arafat

raed

Preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă începând de săptămâna viitoare, iar Raed Arafat a făcut deja primul anunț despre starea de urgență. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a fcut apel la mass-media să adopte „o atitudine civică responsabilă”, precizând că declararea stării de urgenţă are rolul de a ajuta, nu de a crea probleme.

„În urma anunţului domnului preşedinte despre declararea stării de urgenţă au început speculaţiile, mesajele de panică şi mai ales mesajele care pot determina un anumit comportament al populaţiei. Au apărut afirmaţii în mass-media cum că alimentele vor fi raţionalizate sau că circulaţia va fi închisă … etc. Au apărut filmări regizate de persoane care iau situaţia în glumă arătând cum fuge un individ îmbrăcat în alb după un alt individ insinuând ca situaţia este scăpată de sub control.

Mass media, cei care postează pe reţelele de socializare şi fiecare dintre noi ca cetăţeni responsabili va trebui să adoptăm o atitudine civică responsabilă”, a scris Arafat pe Facebook.

Raed Arafat a îndeamnă la solidaritate şi încredere reciprocă.

„Declararea stării de urgenţă este menită să ajute, să sprijine şi în niciun caz să creeze probleme. Acest subiect nu trebuie speculat şi nici politizat. Este nevoie să fim solidari şi să avem încredere unii în ceilalţi”, a adăugat Raed Arafat.

Tătaru: Se limitează circulaţia, se pot face percheziţii

Informația potrivit căreia în starea de urgență se limitează circulația a fost dată presei chiar de către secretarul de stat de la Ministerul Sănătății.

Tătaru a explicat că, prin decretarea stării de urgenţă, poate fi limitată deplasarea în anumite zone, ”izolarea va fi izolare” şi pot fi închise instituţii sau unităţi de alimentaţie publică, precum mall-uri, ori restaurante.

”Nu discutăm în cadrul stării de urgenţă de închiderea oraşului, discutăm despre nişte ordonanţe militare care se pot da în cadrul situaţiei de urgenţă. (…) În contextul acestei stări de urgenţă, se pot lua anumite decizii: se închid anumite instituţii, restaurante, mall-uri, se limitează circulaţia, se pot face percheziţii, se pot face controale se poate limita accesul în anumite zone”, a afirmat Nelu Tătaru, sâmbătă, potrivit News.ro.

Revista Presei