Streinu Cercel a rupt tăcerea: O să vă spun un lucru care o să vă șocheze!

24 apr. 2020
Streinu Cercel a rupt tăcerea: O să vă spun un lucru care o să vă șocheze!

Medicul Adrian Streinu Cercel a rupt tăcerea. Șeful de la Matei Balș a uimit pe toată lumea cu o serie de declarații fără precedent. 

„O să vă spun un lucru care o să vă șocheze. La nivelul zilei de astăzi numărul de teste care s-au făcut este la jumătate din capacitatea de testare din România. Din două considerente – aceste teste sunt cerute doar de medici și cei de la DSP și nu există un program de testare susținut pentru populație. Noi am cerut să facem un program de testare pe criterii epidemiologice, care nu a fost aprobat nici până la ora actuală.

Jumătate din capacitatea de testare din România nu a fost folosită pentru că nu a fost cerută. Nu există cerere, nu există recoltare.

În probleme de politică sanitară nu suntem consultaţi. Pandemia este condusă de MAI şi nu de Ministerul Sănătăţii, aşa cum ar fi normal să fie. Am lăsat să intre avioane în ţară fără număr, nu am făcut nicio zonă de carantină la vremea respectivă şi cazurile s-au extins. Credeţi că vin şi ne aşteaptă pe noi să luăm decizii? Când noi am spus să închidem granţele, politicienii au spus să nu le închidem că nu dă bine la Europa. Pe Europa nu o interesează ce se întâmplă în Ropmânia. Acum avem consecinţele, pentru că nu am făcut nimic.

Nimeni nu trebuie sa mai plateasca nimic

Noi inca nu am inchis focarele din Romania. În momentul în care vom vorbi de verde pe teritoriul Romaniei, atunci vom putea să reluăm viaţa de la zero. Pana atunci ar trebui să facem un program de tip stop joc. Băncile sa inceteze sa mai mai ia rate 10 saptămâni. În astea 10 saptamani nimeni nu trebuie sa mai plateasca nimic si statul sa faca masura de tip social în care sa duca mancare la usa, sa dea drumul celor care pot lucra pe mdelul social. Dupa ce am indeplinit modelul social totul trebuie să plece de la zero, de unde am rămas.

Daca nu luăm masuri radicele si nu intelegem ce e pandemia, dupa 15 iunie nu vom avea o viata nromala, daca intelegem si punem pe grafic 14 zile perioada de incubatie, plus până la 50…60 de zile, putem face acţiuni clare care sa ne spuna prin testari cine e infectat si cine nu. Facem asta atunci la 1 iulie deschidem tot, daca nu ne intindem pana in toamna”, a spus Adrian Streinu-Cercel la România TV.