Struguri albi sau struguri negri? Se mănâncă sau nu coaja? Care dintre aceștia îngrașă, care au efect anti-cancer și ce alte beneficii aduc organismului

26 sept. 2020
Struguri albi sau struguri negri? Se mănâncă sau nu coaja? Care dintre aceștia îngrașă, care au efect anti-cancer și ce alte beneficii aduc organismului
Photo by Günter Hoffmann on Unsplash

Este sezonul strugurilor, iar românii sunt mari consumatori ai acestor fructe. Albi sau negri/mov se întreabă cei mai mulți? Specialiștii vin cu un răspuns foarte simplu: oricare vă plac mai mult întrucât ambii au numeroase beneficii pentru organism. Îngrașă sau nu? Medicii răspund că nu.

Au un aport de 72 de kilocalorii la 100 de grame și ajută foarte mult la accelerarea metabolismului, dar sunt buni și pentru ten, fiind intens folosiți la procesele de înfrumusețare.

Specialiștii recomandă să nu aruncăm cojile întrucât în acestea sunt foarte multe substanțe hrănitoare și practic renunțăm la cea mai importantă parte a fructului.

Strugurii negri sunt bogați în vitamina C, B1 și B6, iar coaja și sâmburii conțin resveratrol, care este o adevărată minune pentru organism. Acesta este un antioxidant cu rol important în suprimarea celulelor canceroase, reducerea tensiunii arteriale, încetinirea procesului de îmbătrânire și degenerarea celulelor cerebrale, reglarea nivelul insulinei în organism, scăderea colesterolului rău din sânge, combaterea bolii Alzheimer și ameliorarea durerile musculare și osoase.

Ce efecte pozitive au strugurii albi

Este important de știut că resveratrolul declanșează în organism secreția hormonului adiponectină. Ei bine, acest hormon este deosebit de benefic în corp pentru că împiedică dezvoltarea mai multor tipuri de afecțiuni cardiace și protejează vasele de sânge. Un consum regulat de struguri reduce riscul inflamațiilor, îmbunătățește modul în care organele din corp procesează glucoza ori insulina, iar strugurii sâmburilor sunt extrem de bogați în uleiuri benefice și protejează împotriva formării cheagurilor de sânge.

Strugurii albi sunt și ei foarte buni, bogați în minerale și vitamine, funcționează ca un anti-inflamator. Au un efect hidratant întrucât sunt 70% apă și ajută la procesul de înfrumusețare, tenul va deveni mai luminos, iar digestia mult mai bună. Strugurii albi conțin și ei reseveratrol, dar într-o cantitate mai mică. Așadar între cele două sortimente, specialiștii consideră că cei negri au mai multe efecte pozitive pozitive tocmai datorită acestui antioxidant, care are atât de multe efecte pozitive pentru organism.

De altfel, la farmacii puteți găsi multe suplimente pe bază de resveratrol, care vă pot ajuta să vă simțiți mai bine.