Suedia sub asalt! Zeci de explozii în zone cheie. Presa suedeză a acoperit totul

15 nov. 2019
Suedia sub asalt! Zeci de explozii în zone cheie. Presa suedeză a acoperit totul

Luna trecută, doar într-o singură noapte, în orașul Stockholm s-au produs peste 3 atentate cu explozibil, acest lucru venind ca o undă de șoc pentru oameni. Au mai fost atentate și în alte suburbii dar niciodată chiar în față ușii. Poliția suedeză se confruntă cu un număr surprinzător de atacuri, având că țintă chiar și centrul orașului. Doar în nouă luni ale acestui an, pirotehnistii au fost chemați la datorie de 97 de ori.

“Am crescut aici dar acum simt că sunt în pericol la orice pas”, spune Joel, 22 de ani.

Blocul unde acesta locuiește se află în centrul orașului Stockholm, în cartierul Sodermalm iar din cauza exploziei, ușa de la intrare și sticlă ferestrelor au ajuns în stradă, avariand și mașinile parcate.

Pe cine dam vina?

Până în 2017, această categorie de infracțiuni nu a fost nici măcar înregistrată. Apoi, în 2018, s-au înregistrat 162 de explozii iar în ultimele două luni, echipa de genisti a fost chemată de 30 de ori.

“În aproape toate exploziilor s-au folosit explozibili improvizați, grenade, etc.” Linda H Staaf, șefa serviciilor de informații din cadrul Departamentului Național de Operațiuni.

De obicei atacurile sunt făcute de către bandele criminale pentru a-i speria pe rivali, pe prietenii lor sau familia acestora.

“Acest lucru este o situație gravă, dar lumea nu ar trebui să se îngrijoreze, pentru că nu vor fi afectați.”

Echipelor de poliție suedeze li s-au alăturat în încercarea de a opri atentatele, specialiști în crimă organizată din America, Germania și Olanda, iar ei sunt sprijiniți și de soldați suedezi experți în explozibili care au luptat în Afganistan și Africa.

“Este un lucru nou în Suedia, și suntem în căutare de informații în întreagă lume”, spune Mats Lovning, șeful Departamentului Național de Operațiuni.

Pentru criminalistul Amir Rostami, care s-a documentat în privința grenadelor din Suedia, cea mai relevanță comparație ar fi Mexic, la fel terorizată de violență bandelor de mafioți.

“Acest lucru e unic, mai ales în țările care nu au avut războaie sau nu au avut un trecut încărcat cu acte de terorism,” Amir Rostami.

Unde au avut loc exploziile?

Majoritatea atacurilor au avut loc în zone sărace, suburbii vulnerabile din orașele mari: Stockholm, Gothenburm și Malmo.

De la începutul lunii, în Malmo au avut loc 3 explozii în doar 24 de ore.

Mai nou și zonele cu un trăi mai bogat sunt puse pe harta atacatorilor. Luna trecută, o explozie într-un cartier rezidențial din nordul orașului Stockholm a distrus intrarea într-un bloc provocând pagube însemnate mașinilor de pe stradă.

Un trecător de 20 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce o altă bombă a explodat într-un magazin alimentar din jurul universității din Lund. Alte 25 de persoane au fost rănite când o bombă a explodat într-un bloc din centrul orașului Linkoping.

Sodermalm era o zona muncitorească pe vremuri acum fiind renovată având magazine vintage și delicatese vegane despărțite de grilele și blocurile frumos vopsite într-un galben muștar. Clădirea vizată de atacatori era chiar vis-a-vis de parc și foarte aproape de școală.

“Imediat, după ce poliția a blocat străzile, am mers către copii mei, fiind foarte speriat,” spune Mălin Bradshaw, care locuiește la câțiva metri de locul exploziei.

Până acum nimeni nu a fost arestat, iar poliția nu a oferit mai multe informații despre atentat.

Care sunt bandele de mafioti din Suedia?

Poliția declara că infractorii implicați în atentate fac parte din aceleași bande de infractori care se ocupă cu vinderea de arme sau droguri. În Suedia în anul 2018 au avut loc 45 de crime, comparat cu 17 în anul 2011.

Poliția suedeză nu vrea să ofere informațîi despre etnia suspecților sau condamnaților, dar șeful departamentului de informații Linda H Straaf zice că majoritatea împart același profil de infractor.

“Ei au crescut aici, în Suedia și ei provin din grupuri sociale și zone economice mai slabe iar majoritatea pot provenii chiar din a 2-a sau a 3-a generație de imigranți.”

Dezbaterile despre imigrație s-au intensificat de când Suedia a preluat cel mai mare număr de solicitanți de azil pe cap de locuitor în UE în timpul crizei de emigranți din 2015. Dar doamna Straff spune că “nu este corect” să sugerezi că noii sosiți sunt automat implicați în infracțiuni.
Pentru mulți politicieni de dreapta, valul de explozii doar adaugă intrigi în lupta lor de a îi integra pe emigranți din ultimele două decenii.

“Pe viitor situația va lua amploare și va deveni problematica,” zice Miră Aksoy, care se descrie că o scriitoare conservatoare națională.

“Ei au rămas cu aceiași mentalitate chiar dacă se află de ceva timp aici. Este foarte ușor să comunice unul cu celălalt. Ei nu simt nevoia că să devină o parte din Suedia iar din cauza asta ajung să comită infracțiuni.”

Acest tip de sentiment a crescut în ultimii ani, simțindu-se în voturile atrase de naționalii democrați din Suedia în 2018, fiind vorba de 18%.

Mălin Bradshaw are cu totul o altă părere asupra creșterii criminalității și crede că ar avea o mai mare legătură cu venitul și statutul social.

“Dacă ești anti-imigranți, e foarte ușor să o privești din unghiul asta că “e vină lor”, dar problema depastete cu mult această perspectiva.” Mălin Bradshaw

Amir Rostami spune că etnia joacă foarte rar un rol important în apartenența unei bande din Suedia.

Presa suedeză a mușamalizat ?

Un alt lucru foarte important al acestei povești este modul în care a fost acoperit de mass-media suedeză.

După trio-ul de atacuri din luna trecută la Stockholm, televiziunea publică SVT a fost acuzată de musamalizare pentru că a trecut peste această știre foarte rapid.

“Cred că nu au făcut o treaba grozavă…incearcand să ascundă știrea,” argumentează scriitoarea Miră Aksoy.
Christian Christensen, un profesor de jurnalism la universitatea din Stockholm, a rămas surprins cum unele televiziuni au acordat mai puțînă atenție asupra exploziilor, dar consideră că a existat și o musamalizare extinsă chiar și în ziare dar și la emisiunile locale de știri.

“Problema este că Suedia este folosită în mod simbolic că dovadă a problemelor cu imigrația, dovadă a problemelor cu ideologiile de stânga – în mod nedrept în multe cazuri”. argumentează el.

Un studiu recent realizat de compania de sondaj Kantar Sifo a constatat că știrile despre lege și ordine sunt cele mai puțîn dezbătute de către radio, tv și social media în Suedia.

Ce fac autoritățile?

Poliția spune că ei încearcă să dea de urmă atacatorilor, dar din păcate doar 1 din 10 infracțiuni s-a lăsat cu închisoare.
Șeful Departamentului de Operațiuni Naționale a promis o mai bună cooperare cu poliția.
Ministrul afacerilor interne a anunțat un sprijin și mai mare în căutarea locuințelor suspecților și un efort mărit pentru a rupe tăcerea ce înconjoară bandele de infractori.

În Solderman, Anders Herdenstam spune că ar trebui mai mult focus pe integrare.

“Nu mă tem pentru unde trăiesc, sunt mai mult preocupat de evoluția acestei probleme în Suedia.”

Sursa imagine: Agentia France Presse