Suma uriașă pe care o plătește statul român pentru o doză de Remdesivir. Cât costă tratamentul american complet anti COVID-19

17 oct. 2020
Suma uriașă pe care o plătește statul român pentru o doză de Remdesivir. Cât costă tratamentul american complet anti COVID-19
Photo by Kate Hliznitsova on Unsplash

Numărul cazurilor de persoane infectate cu coronavirus este într-o creștere accelerată în Europa. Franța este acum noul epicentru al pandemiei, înregistrând peste 30.000 de bolnavi de COVID-19 în doar 24 de ore. În România, media din ultimele zile este de 4000 pe zi. Singurul medicament care părea să dea rezultate spectaculoase până acum era Remdesivirul, un produs al companiei americane Gilead.

Președintele Donald Trump a primit și el acest tratament și a lăudat eficiența acestuia, dar un studiu OMS dă peste cap toate calculele. Medicamentul „pare să aibă un efect redus sau niciun efect asupra pacienţilor internaţi cu COVID-19, dacă se ia în considerare rata mortalităţii, debutul ventilaţiei sau durata spitalizării”, se arată în studiul Solidarity al Oorganizației Mondiale a Sănătății, care a monitorizat 11.266 de bolnavii care au fost tratați cu Remdesivir și încă trei medicamente.

Cu toate acestea, alte două studii americane arată oposul a ceea ce susțin experții OMS. Ceea ce este cert până în momentul de față este că nu există un tratament care să dea rezultate maxime pentru orice bolnav și că nicio companie nu a reușit să producă un vaccin eficient, probabil din cauza multiplelor mutații suferite de virus în ultimele luni.

Cât costă tratamentul cu Remdesivir

Tratamentul cu Remdesivir este unul extrem de scump. Statul român a încheiat un contract cu Gilead prin intermediul Comisiei Europene și a primit doze pentru a trata câteva mii de pacienți.

Costul complet al tratamentului cu Remdesivir, pentru un bolnav, este de 2340 dolari. O singură doză costă 390 de dolari, iar un pacient are nevoie de șase pentru a se vindeca, estimează compania.

Remdesivirul este vândut sub brandul Veklury și este un medicament antiviral inventat de compania americană Gilead, după zece ani de cercetare.

Medicamentul s-a dovedit eficient pentru un spectru larg de afecţiuni, cum ar fi Ebola, SARS, MERS şi, mai nou, SARS-CoV-2, noul coronavirus.