Suntem otrăviți puțin câte puțin! Deodorantul: Toți românii îl folosesc, dar ne distruge sănătatea. Top 5 ingrediente toxice

deodorant

Studiile arată că acest produs, deși este folosit la scară largă, este extrem de toxic, având efecte negative nebănuite împotriva sănătății. 

Astfel, deodorantele și antiperspirantele conțin extrem de multe substanțe care provoacă alergii sau, și mai rău, sunt cancerigene.

Un studiu ANPC din 2016 relevă că aproximativ 77% dintre deodorantele de tip roll-on conțin substanțe perturbatoare ale sistemului endocrin, precum și substanțe alergene.

„În perioada 6 iulie – 10 iulie 2016 au fost achiziționate din marile structuri comerciale 31 de deodorante tip roll-on în vederea analizării compoziţiei chimice a acestora. Analiza a fost realizată de către o echipă de experţi ai Consiliului Consumatorilor din Danemarca care lucrează în cadrul unui proiect intitulat “Gândeşte în termeni chimici”, menit să-i ajute pe consumatori să evite substanţele chimice cu potenţial nociv din produsele cosmetice,” se specifică pe site-ul ANPC.

Mai mult decât atât, dintre deodorantele analizate, 29% conțin BHT, o substanță cu potențial carcinogen, iar 23% conțin clorhidrat de aluminiu, o substanță cu potențial toxic asupra creierului.

În continuare, vă prezentăm top 5 ingrediente toxice din deodorant:

Aluminiul – aluminiul este folosit in antiperspirante pentru ca blocheaza glandele sudoripare, reducand cantitatea de transpiratie secretata. Aluminiul nu reduce cantitatea de transpiratie produsa de organism, ci numai pe cea care este secretata prin foliculi. Aluminiul ucide si bacteriile din zona axilei, bacterii care sunt resonsabile de aparitia mirosului neplacut.

Aluminiul este insa un metal care afecteaza tesuturile de la nivelul sanilor, stimuland aparitia si cresterea tumorilor. Asadar, produsele care contin aluminiu cresc predispozita pentru cancer la san.

Parabenii – parabenii sunt folositi intr-o gama larga de produse cosmetice, printre care deodorantele, cremele, lotiunile de plaja si produsele pentru ingrijirea parului. Parabenii sunt asociati cu dereglarile hormonale intrucat, odata ce penetreaza pielea, se comporta precum un hormon estrogen. Studiile facute in ultimii ani au scos la iveala faptul ca parabenii ne pun sanatatea in pericol.

Ftalatii – de regula, toate produsele cosmetice care au un miros puternic, contin ftalati. Antiperspirantele si deodorantele care miros frumos au un continut ridicat de ftalati.

Ftalatii impiedica hormonii androgeni sa functioneze asa cum ar trebui. Asadar, acesti compusi sunt toxici pentru organele reproducatoare ale femeii, dar si ale barbatului.

Triclosanul – acest ingredient este folosit in deodorante si antiperspirante pentru efectul sau antibacterian. Oamenii de stiinta suspecteaza ca triclosanul are un efect negativ asupra glandei tiroide, insa nu exista inca dovezi clare care sa certifice acest lucru.

Aromele – parfumurile din deodorante si antiperspirante pot cauza reactii alergice sau iritatii la nivelul pielii. Adeptii unui stil de viata sanatos renunta complet la produsele cosmetice care contin substante chimice daunatoare. Pentru a renunta la produsele cosmetice daunatoare, poti alege alternative organice. Pe piata exista o sumedenie de produse din care poti alege unul care sa te multumeasc – cel mai important este sa citesti intotdeauna cu atentie eticheta produselor achizitionate,” notează doc.ro.

Citește și:

Revista Presei