Superalimentul care a luat prin surprindere cercetătorii: Ajută la slăbit iar consumul a explodat în ultimii ani

10 sept. 2020
Superalimentul care a luat prin surprindere cercetătorii: Ajută la slăbit iar consumul a explodat în ultimii ani
Photo by Markus Winkler on Unsplash

Odată ce știința avansează, se descoperă inclusiv noi și noi proprietăți surprinzătoare ale alimentelor. Acest lucru ne ajută să ne calibrăm alimentația, să evităm excesele și să oferim cu adevărat corpului nutrienții de care are nevoie. 

Pentru asta însă, este important să ne informăm. Așa am putea descoperi că alimente pe care le consideram banale sunt, în realitate, adevărate medicamente naturale.

Algele, un cocktail de substanțe nutritive

Lumea științifă s-a preocupat intens în ultimii zeci de ani de studierea algelor, datorită unicității compoziției lor.

Marea calitate a acestora este reprezentată de conținutul bogat în compuși minerali, cu rol de regenerare. Astfel, printre oligoelementele care intră în compoziția algelor în cantități semnificative se numără iod, brom, magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, calciu, clor, cupru, sulf și siciliu.

Mai mult decât atât, atât algele proaspete cât și cele uscate natural conțin vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, PP. Algele reprezintă o sursă proteică însemnată, prin acizii aminați (metionina, serina, acid glutamic, cistina), dar conţin şi glucide, clorofila, substanţe antibiotice şi au un conţinut uriaş în fibre de celuloză.

Consumul de alge a explodat în ultimii ani

„Dacă în urmă cu 300 de ani, în ţările orientale se consumau doar 6 specii, în prezent s-a ajuns undeva la 20 de specii, din totalul de peste 20.000 de varietăți care există în apele lumii.

Iată 3 beneficii pentru organism pe care acestea le oferă:

  1. Contribuie la imunitate

„Consumate intern, ca hrană sau în cure speciale, algele stimulează glandele endocrine şi imunitatea, stimulează circulaţia sângelui, combat retenţia, au efect antiinflamator şi antireumatic, pot corecta unele forme de hipotiroidie. Fibrele alimentare din alge împiedică depunerea de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine şi reduc astfel riscul de ateroscleroză şi infarct miocardic.

Mai mult, numeroase studii au demonstrat eficacitatea extraselor din alge în cazul infecţiilor cu diverse tipuri ale virusului herpetic, cu virusul gripal A şi HIV. Algele au efect energizant şi asupra ficatului, facilitând eliminarea toxinelor şi scăzând, astfel, nivelul de stres din organism.

2. Ajută la pierderea în greutate

Prin conţinutul bogat în potasiu şi iod, algele remineralizează şi sunt recomandate persoanelor care urmează tratament cu diuretice, ajutând şi în curele de slăbire şi de remodelare corporală. Clorofila din componenţa lor are un efect regenerant şi un apreciabil efect antibacterian.

3. Combat oboseala

Datorită unui hormon vegetal din conţinutul lor, algele marine au capacitatea de a te revigora atunci când te simţi obosită. De altfel, acelaşi hormon vegetal previne îmbătrânirea celulelor,” notează marieclaire.ro.