Suplimentele alimentare, care vă distrug sănătatea fără să vă dați seama. Medicii avertizează: nu le mai luați!

de:
19 iul. 2021
Suplimentele alimentare, care vă distrug sănătatea fără să vă dați seama. Medicii avertizează: nu le mai luați!
Photo by Stephen Foster on Unsplash

Când alimentați zilnică nu este suficientă pentru o stare de bine, foarte mulți dintre noi apelează la suplimente alimentare. Cât de sănătoase sunt însă acestea? Medicii spun că ar putea fi mai periculoase decât ne așteptăm.

Până acum niciun studiu nu a concretizat eficiența suplimentelor alimentare, însă cu toate astea, românii, dar și alte milioane de persoane de pe glob le consumă regulat. Medicii spun însă că ele nu funcționează, iar speranța consumatorilor este înșelată.

Cât de eficiente sunt suplimentele alimentare

Rodica Tănăsescu, medic de familie susține că suplimentele alimentare doar mențin sănătatea și nicidecum nu vindecă anumite afecțiuni. Într-adevăr, conform prospectului conțin minerale, vitamine, dar și plante, însă nu au niciun efect miraculos.

”Sunt niște produse care conțin fie vitamine, fie minerale, fie diverse alte substanțe sau plante. Acestea pot aduce un beneficiu, în scopul de a menține sănătatea, nu de a vindeca ceva. Ele nu sunt făcute să vindece. Sunt suplimente alimentare pentru perioade în care organismul uman are nevoie de ceva mai multe minerale sau vitamine”, a spus medicul la Antena 3.

Suplimentele nu pot trata boli

Medicul mărturisește că suplimentele recomandate de un specialist sunt cele care sunt eficiente, însă în niciun caz ele nu vor nu înlocui vreodată un tratament pentru o anumită boală sau pentru un anumit medicament.

Mai mult de atât, medicul subliniază faptul că prețul suplimentelor alimentare este destul de ridicat pentru beneficiile reale pe care le oferă organismului.

”Dacă sunt bine făcute, adică dacă sunt extracte standardizate și sunt făcute printr-o tehnologie similară cu a medicamentului, pot avea oarecare beneficii doar dacă sunt recomandate de medic. Pacientul trebuie să întrebe întâi medicul!”, adaugă Rodica Tănăsescu.

Suplimentele alimentare pot fi nocive

Dacă vă gândeați că suplimentele alimentare pot trata boli, ei bine, medicul demontează acest mit. Ele nu sunt pentru oameni bolnavi, nu au nici măcar autorizație de la Ministerul Sănătății și de la Ministerul Agriculturii, deci practic pot fi folosite doar pentru menținerea unei stări de sănătate bune.

Un alt lucru important de știut este faptul că suplimente alimentare pot fi chiar periculoase. Medicul susține că atunci când sunt consumate în exces, ele pot dăuna organismului, făcându-ne mai mult rău decât bine.

”Unele dintre ele pot fi chiar nocive. Ar putea face rău dacă sunt luate în exces, iar unele dintre ele care au anumite substanțe, pot fi dăunătoare, chiar pentru tubul digestiv dacă au un exces din anumite plante, pot face mai mult rău decât bine. De cele mai multe ori, însă, nu fac rău, dar sunt ineficiente”, a adăugat medicul.