Sute de persoane protestează în Serbia împotriva noii legi bisericești din Muntenegru

01 ian. 2020
Sute de persoane protestează în Serbia împotriva noii legi bisericești din Muntenegru

Sute de protestatari din Serbia s-au adunat în fața ambasadei Muntenegrului, vineri seară, după ce Muntenegrul a adoptat cu câteva ore mai devreme o lege religioasă controversată. Biserica Ortodoxă Sârbă spune că legea ar putea deposeda biserica din proprietățile sale, inclusiv mănăstirile și bisericile medievale.

Parlamentarii pro sârbi din parlamentul Muntenegrului au fost arestați vineri, după ce au încercat să blocheze votul.

Au aruncat ceea ce părea a fi un recipient cu gaze lacrimogene sau o petardă și au încercat, de asemenea, să distrugă microfoane în parlament.

Au intervenit ofițeri de poliție purtând măști de gaze, reținând 22 de persoane, inclusiv 17 parlamentari ai opoziției.

„Nu s-a văzut niciodată în democrație și în parlament faptul că parlamentarii sârbi în timpul sesiunii parlamentare sunt arestați brutal”, a spus unul dintre protestatari, Nemanja Vuckovic.

Toți, cu excepția a trei dintre parlamentari, au fost eliberați. Cei trei sunt bănuiți că ar fi atacat purtătorul de cuvânt al parlamentului și l-au împiedicat să își îndeplinească meseria, a spus poliția.

Doi dintre parlamentarii arestați, Andrija Mandic și Ivan Knezevic, au fost condamnați în luna mai la cinci ani de închisoare pentru participarea la o presupusă tentativă de lovitură de stat din Rusia, în 2016, împotriva primului-ministru al Muntenegrului și actualul președinte pro-occidental, Milo Djukanovic. Au fost eliberați în așteptarea recursului.

„Suntem gata să murim pentru biserica noastră, iar asta vom demonstra în această seară”, a spus Mandic în timpul tumultuoasei sesiuni a Parlamentului.

Legea, aprobată de 45 de parlamentari ai coaliției, spune că comunitățile religioase cu proprietăți trebuie să producă dovezi de proprietate încă din anul 1918, când Muntenegru s-a alăturat unui regat balcanic condus de sârbi și și-a pierdut independența.

În Serbia vecină, președintele Aleksandar Vucic a declarat că este îngrijorat, dar speră că tensiunile se vor atenua și ”locurile sfinte ale bisericii noastre vor fi păstrate”.

Tot vineri, o scurtă luptă a izbucnit în parlamentul sârb, atunci când parlamentarii opoziției naționaliste au ținut pancarte care criticau ceea ce numeau lipsa de răspuns din partea Serbiei la evenimentele din Muntenegru.

Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru a descris legea drept ” discriminatorie și neconstituțională ”, Patriarhul Irinej, șeful bisericii, a declarat că autoritățile muntene au „oprit imediat cu terorismul brutal împotriva bisericii, a preoților și adepților acesteia.”

Populația Muntenegrului este în jur de 620.000 de locuitori și este predominant creștină ortodoxă, iar biserica principală este Biserica Ortodoxă Sârbă. O biserică ortodoxă separată din Muntenegru nu este recunoscută de alte biserici creștine ortodoxe.

Djukanovic a acuzat Biserica Ortodoxă Sârbă că a promovat politicile pro-sârbe și că a încercat să submineze statalitatea țării de când s-a despărțit de Serbia în 2006.

Muntenegrenii rămân împărțiți dacă statul mic Adriatic ar trebui să favorizeze legături strânse cu Serbia. Aproximativ 30% din populația Muntenegrului se identifică ca sârbi și erau în mare parte împotriva împărțirii din Serbia.