Țara care a scăpat total de coronavirus. A redeschis bisericile și școlile

18 apr. 2020
Țara care a scăpat total de coronavirus. A redeschis bisericile și școlile

Una dintre primele țări din lume care a anunțat că este liberă de coronavirus. Autoritățile au decis să redeschidă școlile și bisericile. 

Astfel, Autorităţile din Insulele Cook au declarat acest teritoriu din Pacificul de Sud „zonă liberă de COVID-19”, devenind una dintre primele naţiuni din lume care au făcut un astfel de anunţ.

După ce autorităţile au constatat că în Insulele Cook nu a fost raportat niciun caz de infectare cu noul coronavirus, iar testele în masă au furnizat rezultate negative, prim-ministrul Henry Puna a declarat că ţara lui este „zonă liberă de COVID-19”.

Aproape 900 de teste-tampon au fost realizate începând de luna trecută.

Insulele Cook sunt o ţară insulară din Pacificul de Sud, asociată în calitate de stat liber cu Noua Zeelandă, situată la circa 3.200 de kilometri de Wellington. Acest stat are un teritoriu compus din 15 insule şi o populaţie de 17.000 de locuitori.

Insulele Cook au impus o serie de restricţii în ultima săptămână a lunii martie după ce Noua Zeelandă a început să raporteze zeci de cazuri de infectare cu noul coronavirus, anulând toate întrunirile religioase şi îndemnând populaţia să stea acasă.

Guvernul a spus că bisericile din întreaga ţară se redeschid începând de sâmbătă, în timp ce şcolile vor fi redeschise începând de luni. Elevii şi credincioşii vor trebui să continue să respecte totuşi dispoziţiile de distanţare fizică.

În schimb, a rămas în vigoare restricţia referitoare la întrunirile publice la care participă mai mult de 10 persoane.

„Ne bucură această veste bună, dar trebuie să rămânem prudenţi, ştiind că virusul care cauzează COVID-19 continuă să circule în afara graniţelor noastre”, a declarat prim-ministrul Henry Puna.