Țara în care noua lege te obligă să cumperi benzină mai scumpă decât normalul! A fost restricționat și internetul

19 nov. 2019
Țara în care noua lege te obligă să cumperi benzină mai scumpă decât normalul! A fost restricționat și internetul

Protestatarii care blamează creșterea prețului petrolului din Iran amenințați de forțele de securitate că vor intensifica acțiunile de combatere. Ministrul de Interne iranian a informat printr-un comunicat de presă că va spori măsurile de protecție împotriva protestatarilor iranieni care au ieșit în stradă din cauza noii legi a petrolului.

Câteva zeci de oameni au ajuns la spital, răniți în violențele din stradă, iar cel puțin o persoană a fost omorâtă.

Oficialii zic că schimbarea care a adus majorarea prețurilor cu cel puțin 50 de procente, îi va ajută cu bani pe cei cu venituri mici.

Iranul suferă deja după ce sancțiunile economice supuse de US în anul 2015 din cauza refuzului de a opri programul nuclear.

Protestele s-au intensificat vineri, la câteva ore de la anunțarea noilor legi, cu noi manifestații sâmbătă în unele orașe din Iran.

De asemenea, au fost raportate cazuri în care accesul la internet a fost restricționat, lucru raportat de jurnaliștii Reuters citând un grup care monitorizează accesul la internet.

Ministrul de interne, Abdolreza Rahmani-Fazli, în timpul unui interviu acordat unei televiziuni de stat, a avertizat că o aplice un caz de forță majoră dacă acțiunile ilegale vor continuă.

Dl. Rahmani-Fazli da vina pe un număr restrâns de persoane care se folosesc de acest protest pentru a instiga la intimidare și teroare.

Ce se întâmplă acum cu protestele?

Oficialii au confirmat că vineri, în timpul manifestațiilor o persoană a murit în centru orașului Sirjan.

Agenția de știri Irna, a raportat vineri că au existat mai multe confruntrari între protestatari și polițiști, care au încercat să incendieze un depozit de combustibil.

Sâmbătă, Irna (Islamic Republic News Agency) raportează că protestele s-au intensificat și au cuprins și orașele: Doround, Garmsar, Gorgan, Ilam, Karaj, Khoramabad, Mehdishair, Qazvin, Qom, Sanandaj, Shahroud și Shiraz.

În filmările apărute pe rețelele de socializare apar că ar există mai multe victime în urmă protestelor de sâmbătă. Oficialii din securitate au amenințat persoanele care postează pe rețelele de socializare imagini și videoclipuri or să fie trași la răspundere, raportează Irna.

O declarație făcută de centrul de urgență în securitate al ministerului de interne al Iranului, a acuzat că cei care postează pe rețelele de socializare doar “fac zvonuri” și că “răspândesc minciuni” cu privire la proteste. De asemenea, ei au afirmat că materialele video care circulă pe internet sunt defapt din alte incidente mai vechi.

În ambele zile au fost semnalate blocaje din partea șoferilor și a motocicliștilor supărați, abandonând mașinile și motocicletele în trafic, astfel blocând drumul. Pe internet au apărut mai multe postări video în care conducătorii auto îndemna poliția să vină în sprijinul lor, pe autostrada Imam.

În alte videoclipuri apărute pe internet ne arată un blocaj rutier pe autostrada Teheran-Karaj, lovit de primele ninsori abundente din sezon, confruntări între forțele de securitate și protestatari și mai multe bănci incendiate.

Vorbind la televiziunea de stat iraniană, procurorul general Mohammad Jafar Montazeri a dat vină pe „câțiva instigatori” pentru proteste. El a îndemnat oamenii să se distanțeze de cei care – în cuvintele sale – vor să-și arate opoziția față de sistemul islamic. El a acuzat, de asemenea, că protestatarii au “rădăcini în afară țării”.

Care sunt noile măsuri?

În conformitate cu noile măsuri de combustibil, fiecărui om i se permite să cumpere 60 de litri de benzină pe lună la 15 de riali pe litru. (aproximativ 0.32 euro) Că apoi fiecare litru suplimentar să coste 30 de riali. (aproximativ 0.64 euro)

Înainte de lege, ei puteau să alimenteze până la 250 de litri la prețul de 10 riali (0.21 eur), relatează AP.

Astfel, veniturile obținute din înlăturarea subvențiilor pe petrol vor fi utilizate pentru a-i ajută pe cei cu venituri mici, spune guvernul.

Șeful organizației Iraniane de planificare și buget, Mohammad Baqer Nobakh, a declarat că începând cu această luna, 18 milioane de familii vor primi bani de la stat că urmare a creșterii prețurilor la carburant. Nouă măsură este de așteptat să aducă peste 300 de miliarde de riali pe an, a declarat el la televiziunea de stat.

Președintele Hassan Rouhani a declarat, sâmbătă, că 75% dintre iranieni se află “sub presiune”, iar veniturile suplimentare din majorarea prețurilor la petrol vor merge către ei și nu la trezorerie.

În ce fel a fost afectat Iranul de sancțiunile Americii?

Iranul este una dintre țările cu cel mai ieftin preț la combustibil din lume datorită subvențiilor și a scăderii valorii monedei sale. Este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, cu exporturi în valoare de miliarde de dolari în fiecare an. Însă are o capacitate limitată de rafinare a petrolului, iar sancțiunile au îngreunat obținerea de piese de schimb pentru instalațiile petroliere.

Sancțiunile au fost impuse anul trecut, după ce președintele american Donald Trump s-a retras din acordul nuclear referitor la Iran și alte șase puteri mondiale.

În conformitate cu acordul, Iranul a acceptat să-și limiteze controversatele activități nucleare și să permită inspectorilor internaționali în schimbul opriri sancțiunilor.

De când SUA a părăsit acordul, Iranul și-a intensificat treptat activitatea nucleară încălcând acordul, deși a negat constant că vrea să dezvolte arme nucleare.

Sancțiunile au condus la o scădere accentuată a economiei Iranului, împingând valoarea monedei sale să înregistreze valori minime, rată inflației să atingă cote mari, să alunge investitorii străini și să declanșeze proteste.

** Imagine preluată de pe Tagesschau