Zgomotul de bormașină a fost introdus deja într-o lege. Persoanele care își deranjează vecinii cu un astfel de zgomot au de plătit o amendă consistentă, iar mai mult de atât, dacă fapta se va petrece iar, prețul sancțiunii crește și el.
Vecinii sensibili vor putea acum să se odihnească liniștiți odată cu intrarea în vigoare a noii legi. Legea poartă numele generic de ”legea Bormașinii” și are o serie de prevederi clare.
Vecinul nu poate da găuri în pereți, decât în segmentul orar ales de asociația de proprietari, în caz contrar, riscă o amendă usturătoare și chiar ore de muncă în folosul comunității.
Dacă vă întrebați la cât ajunge amenda pentru această faptă, ei bine noua lege vine cu completări la cea existentă până la aprobarea acesteia, iar amenzile sunt cuprinse între 200 și 1000 de lei.
De asemenea în cazul în care o persoană nu ține cont de sfaturile polițiștilor și de dorința vecinilor, aceasta poate primi o amendă mult mai mare data viitoare adică între 500 și 1.500 de lei. În cazul în care persoana în cauză nu are bani pentru plata amenzii, există și o soluție, și anume munca în folosul comunității timp de 50-100 de ore.
Legea mai prevede încă un aspect. Dacă fapta ar fi repetată într-un interval de 24 de ore, amenda ar putea ajunge și la 3.000 de lei, așa că poate vă gândiți mai bine înainte de a da găuri cu bormașina.
Găurile date cu bormașina sunt văzute ca o tulburare a liniștii locatarilor. Astfel, acestea sunt practic permise doar în intervalul orar 8,00-12,00 și 14,00-20,00.
Dacă vecinii nu sunt deranjați și nu sună la poliție, persoana vizată nu are nicio probleme, în caz contrar însă, amenzile ajung și până la 3.000 de lei acolo unde este cazul.
”Tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora:
Amenda este între 500 – 1.500 lei
Repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 2.000 – 3.000
Repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancţionată prin prestarea a 70-120 de ore de activităţi în folosul comunităţii.”, se spune în noua lege.