Tesla a negociat o înțelegere extraordinară pentru GigaFactory 4 din Europa

tesla gigafactory 2

Un număr de detalii legate de terenul achiziționat de Tesla pentru Gigafactory 4 au fost dezvăluite, indicând faptul că gigantul american a reușit să negocieze un preț excelent pentru proprietatea de 300 de hectare. Conform știrilor locale, Tesla va putea să cumpere complexul fabricii pentru numai 40,91 milioane de euro.

Informații de la agenția germană de presă RBB24 indică faptul că Tesla va plăti numai 13,52 euro pe metru pătrat pentru terenul din Grünheide. Acesta este un preț mult mai mic decât cel plătit pentru terenul Gigafactory 3 de la Shanghai. Tesla a cumpărat acea proprietate cu o suprafață de 86,5 hectare pentru 973 de milioane de yuan, sau aproximativ 140 de milioane de euro.

Terenurile învecinate, din parcul de business Freinbrink, costă de aproape 3 ori mai mult pe metru pătrat. Acest lucru se datorează faptului că loturi de teren din parcul Freienbrink au deja drumuri publice, sisteme de apă instalate, lumini stradale, și electricitate. Toate acestea sunt lucruri de care Tesla va trebui să se ocupe pe cont propriu cu terenul din Grünheide.

Administrațiile locale vor desfășura adunări pentru a decide detaliile proiectului. Comitetul Mediului a Parlamentului de Stat din Brandenburg a discutat despre impactul asupra mediului pe care îl va avea noul proiect pe 8 ianuarie. Tesla a demarat deja defrișarea copacilor de pe 90 de hectare de pământ. Proiectul este planificat pentru a fi finalizat până pe data de 27 februarie, însă Tesla a întâmpinat niște dificultăți pentru că nu își dorește să pună în pericol viața animalelor sălbatice ce trăiesc în zonă.

Comitetul este conștient de planurile Tesla de a construi 500.000 de vehicule la Gigafactory 4, acest fapt rezultând în extinderea facilității. Astfel, Tesla ar trebui să defrișeze copacii de pe încă 154 de hectare de pământ. În timp ce importanta pădurii este relativ scăzută conform evaluării impactului asupra mediului, animalele sunt grija principală. Șopârle, furnici de pădure și lupi trăiesc în zonă, toate aceste specii find considerate important de protejat.

Parlamentul de Stat din Brandenburg va avea o întâlnire pe 9 ianuarie pentru a lua o decizie în legătură cu Gigafactory 4. Un politician democrat numit Ronny Kretschmer a afirmat că prețul de achiziție a fost mult prea scăzut în comparație cu valoarea terenului din vecinătate, în Freienbrink. Acesta consideră că pământul ar fi trebuit achiziționat pentru aproximativ 40 de euro pe metru pătrat, ca alte loturi de pământ din zonă.

Este de așteptat ca Gigafactory 4 să înceapă producția primelor mașini în iunie 2021, începând cu crossover-ul Model Y. Prețul considerabil de mic de achiziție al terenului fabricii va înlesni recuperarea investiției. În urma sprijinului imens acordat de oficialii din Germania, noua fabrică Tesla va avea un avans important în construirea de vehicule, ce va începe destul de curând.

Revista Presei