Tesla dorește o producție de peste 500.000 de masini anual la noua fabrică din Germania

În noiembrie, liderul Tesla, Elon Musk, a dezvăluit planuri legate de construirea noii fabrici Gigafactory 4 în Germania. Aterizând în curtea BMW, Mercedes și Volkswagen Group, noua fabrică va construi mașini Model 3 și Model Y pentru piața europeană.

Publicația germana Bild, prin intermediul Reuters, susține că Tesla plănuiește să producă 500.000 de vehicule pe an în noua fabrică, ce va fi amplasată la periferia Berlinului.

De asemenea, se zvonește și că fabrica va crea 10.000 de locuri de muncă, si că ridicarea clădirii va costa 4 miliarde de euro, suprafața noii clădiri va fi de mărimea a 420 de terenuri de fotbal.

Se preconizează că începerea construirii fabricii va avea loc în 2020, și că terminarea amplei lucrări va avea loc până la finalul lui 2021 – dacă luăm drept exemplu noua fabrică din China ridicată de Tesla (ce încă este în construcție), fabrica din Germania va fi ridicată în timp record.

Aceasta va fi a patra „giga-fabrică” a companiei Tesla. Prima produce baterii litiu-ion în Statele Unite la Nevada, a doua produce celule fotovoltaice pentru acoperișuri solare în New York, iar a treia produce vehicule în China.

Cele 500.000 de vehicule construite pe an în Germania ar fi cu 100.000 mai multe decât Tesla se așteaptă să livreze la nivel mondial în 2019.  De asemenea, numărul preconizat pentru Germania ar fi de două ori mai mare decât cel pentru fabrica de la Shanghai.

Motivul pentru care Tesla concentrează cea mai mare producție de vehicule în fabrica din Germania este chiar importanța modelelor produse – Model 3 este de departe cel mai bine vândut model Tesla la momentul actual – iar Model Y, crossover-ul compact lansat de Tesla în martie 2019, este văzut de Musk drept vehiculul care va deveni cel mai popular din oferta Tesla.

Și nu există niciun motiv pentru a ne îndoi de afirmațiile sale. Piața automobilelor este acaparată de SUV-uri, iar crossover-ele mici precum Model Y se vând foare bine în Europa. Model Y nu are un preț fixat pentru Europa, dar se preconizează că acesta va costa între 39.000 și 60.000 de dolari.

Nu se cunosc încă informații despre producerea celei de-a II-a generații a modelului Roadster, ce este planificată pentru 2020, și nici pentru cel mai nou vehicul al companiei, Cybertruck.

** Credit imagine: Shen Chunchen/VCG – Getty Images

Revista Presei