Test rapid: Află în doar câteva minute dacă suferi de depresie. Testul psihologic care te va ajuta să afli adevărul

19 sept. 2020
Test rapid: Află în doar câteva minute dacă suferi de depresie. Testul psihologic care te va ajuta să afli adevărul
Photo by Sasha Freemind on Unsplash

Despre depresie se spune că este boala secolului XXI. Un lucru e cert: După hipertensiune, depresia este a doua cea mai răspândită boală.

Viața din ce în ce mai agitată, stimuli din ce în ce mai mulți care ne împiedică să trăim aici și acum, legături umane din ce în ce mai rare, toate acestea și multe altele fac ca majoritatea oamenilor să fi fost încercați măcar o dată de un episod depresiv.

Însă, cum faci să-ți dai seama dacă starea negativă prin care treci este doar una episodică, sau dacă, într-adevăr, te confrunți cu depresia?

EI bine, îți propunem în continuare două teste rapide care te vor ajuta să înțelegi mai bine stările prin care treci.

„TESTUL I

1.Eşti mereu obosită şi lipsită de energie?

A. Da. 1; B. Nu. 0

2. Te confrunţi cu tulburări de somn: fie ai tendinţa să dormi prea mult, fie suferi de insomnie?

A. Da. 1; B. Nu. 0

3. Te demoralizezi uşor, chiar şi din cauza celor mai nesemnificative nereuşite?

A. Da. 1; B. Nu. 0

4. Observi la tine o schimbare semnificativă a greutăţii sau a poftei de mâncare (scăderea sau creşterea apetitului)? A. Da. 1; B. Nu. 0

5. Dimineaţa, când sună ceasul, simţi că nu mai ai nicio motivaţie ca să te dai jos din pat şi să începi o nouă zi? A. Da. 1; B. Nu. 0

6. Uiţi frecvent lucruri, ai dificultăţi de concentrare? A. Da. 1; B. Nu. 0

7. Te confrunţi aproape zilnic cu senzaţii de iritabilitate, de nelinişte şi de anxietate? A. Da. 1; B. Nu. 0

Testul II:

1. În ultimele două săptămâni, te-ai confruntat adesea cu sentimente de descurajare, tristeţe sau disperare?

A. Da. 1; B. Nu. 0

2. Eşti mereu nemulţumită, nu mai ai încredere în tine şi ai destul de des sentimente de vinovăţie, fără un motiv întemeiat?

A. Da. 1; B. Nu. 0

3. Ţi-ai pierdut interesul pentru activităţile pe care altădată le făceai cu plăcere?

A. Da. 1; B. Nu. 0

4. Îţi sare ţandăra din orice şi ai tendinţa să faci din ţânţar armăsar?

A. Da. 1; B. Nu. 0

5. Consideri că viaţa ta nu mai are niciun rost şi ai început să ai gânduri obsesive despre moarte? A. Da. 1; B. Nu. 0

6. Stările prin care treci în ultima vreme îţi afectează comportamentul în societate şi randamentul la locul de muncă? A. Da. 1; B. Nu. 0

Interpretarea rezultatelor:

Între 0 şi 4 puncte (testul I) Suferi de surmenaj

Eşti bombardată de probleme din toate părţile, iar stresul cotidian începe să-şi spună cuvântul asupra tonusului tău general. Grav este că nu reuşeşti să uiţi de problemele de peste zi nici noaptea, când ar trebui să te odihneşti. Iar din această cauză, nu te mai poţi concentra, uiţi mereu câte ceva şi te enervezi uşor. Ai grijă, dacă nu începi să-ţi schimbi stilul de viaţă şi să-ţi reevaluezi priorităţile, s-ar putea să ai serioase probleme de sănătate, care să necesite multe luni de tratament. Depresia poate fi una dintre aceste probleme, dar şi stomacul sau inima ta pot avea de suferit.

Între 5 şi 6 puncte (testul I) Deprimarea îţi dă târcoale

Nemulţumire, nelinişte, iritabilitate, teamă că nu vei reuşi să duci la bun sfârşit ce ţi-ai propus… Dacă te confrunţi cu astfel de sentimente, trebuie să începi să-ţi schimbi atitudinea faţă de problemele zilnice şi să cauţi soluţii pentru îmbunătăţirea stării tale psihice.

Nu subestima depresia care îţi dă târcoale, pentru că, deşi nu pare, este o boală foarte serioasă, ce poate avea repercusiuni foarte serioase asupra vieţii tale. Cere-le ajutorul celor apropiaţi, vorbeşte-le despre problemele tale şi încearcă să te relaxezi mai mult, să dedici mai mult timp activităţilor care îţi fac plăcere. Chiar dacă ai un eşec, nu dramatiza. Mai bine încearcă să vezi cum s-a ajuns acolo. Dacă depresia persistă, nu ezita să apelezi la ajutorul unui psiholog.

Punctaj maxim (testele I, II) Cere urgent ajutor specializat!

Pierderea interesului pentru activităţile care îţi făceau altădată plăcere ar trebui să te îngrijoreze, pentru că este un semnal de alarmă vizavi de starea ta psihică. Iar dacă acestui simptom i se adaugă sentimente de tristeţe, chiar de deznădejde şi, în general, lipsa motivaţiei, e cât se poate de clar că ai nevoie urgent de consiliere specializată.

Din acest punct, gândurile negative pot pune stăpânire pe mintea ta şi poţi ajunge chiar să-ţi faci rău. Ca să ieşi din această stare, este foarte important ca, în primul rând, să faci un efort de voinţă, să lupţi împotriva depresiei şi să te laşi ajutată de ceilalţi.

Medicul este cel mai în măsură să te ajute dacă ai ajuns în această situaţie. Familia şi prietenii, oricât de bine intenţionaţi ar fi, neînţelegând complexitatea bolii cu care te confrunţi, s-ar putea să nu te poată ajuta,” notează unica.ro.