Testul online oficial care îţi spune dacă ai sau nu simptome de coronavirus! Îl poţi completa aici

Anunţ important pentru toţi românii. Autorităţile au lansat un site oficial, cemafac.ro, prin care toată lumea poate afla mai multe informaţii despre coronavirus şi pot completa un chestionar online cu privire la simptomele teribilului virus. În urma acestuia puteţi primi o serie de indicaţii despre paşii următori pe care îi aveţi de urmat. 

Ce este cemafac.ro

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizația neguvernamentală Code for Romania a a transmis recent că a lansat o nouă platformă online din ecosistemul de luptă contra efectelor COVID-19 CeMaFac (cemafac.ro), componentă a proiectului stirioficiale.ro. Practic, cemafac.ro este un ghid simplu și bazat pe scenarii posibile prin care populația României poate trece. Această platformă ghidează românii pentru diferitele situații și îi vor aduce mai aproape de măsurile recomandate de autorități pentru o mai bună protejare a ta, a familiei și a comunității tale în această perioadă.

 Cum funcţionează chestionarul online

O funcție importantă a soluției cemafac.ro este chestionarul de evaluare simptome dezvoltat în parteneriat cu DSU, pentru a identifica gradul de risc propriu în ideea de a vedea ce pași ai de urmat mai departe, în funcție de starea ta de sănătate și de acțiunile întreprinse în ultima perioadă, anunţă autorităţile.

Verifică AICI dacă ai simptome de coronavirus.

„Simptomele de mai jos au fost raportate în cazul persoanelor confirmate cu infecția COVID-19, având intensitate diferită, de la cele ale unei simple răceli, până la stări grave care au condus la deces. Simptomele menționate mai jos se pot instala în cca. 2-14 zile de la data expunerii la virus:

  • Febră.
  • Tuse seacă.
  • Insuficiență respiratorie (dificultate în respirare/senzație de sufocare)

Unele persoane pot să fie infectate, dar nu dezvoltă niciun simptom și nu se simt bolnave. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) își revin după ce au fost afectați de boală fără a avea nevoie de tratament special. Circa 1 din 6 persoane care au COVID-19 dezvoltă forme severe ale bolii și au dificultăți în respirație. Persoanele în vârstă și cei cu probleme medicale anterioare, precum tensiune arterială mare, probleme cu inima sau diabet au șanse mai mari să dezvolte o formă severă a bolii”, anunţă autorităţile.

Revista Presei