Ți-e poftă mereu de ceva sărat? De ce boală gravă ai putea suferi

15 mart. 2020
Ți-e poftă mereu de ceva sărat? De ce boală gravă ai putea suferi

Ți-e poftă mereu de ceva sărat? Ai putea suferi de o boală gravă, care dă bătăi de cap românilor. 40% dintre români sunt afectați.

Conform unui studiu realizat în Brazilia, persoanele care ar mânca mereu ceva sărat sunt hipertensive. Mai exact, aveți probleme cu tensiunea!

3 grame pe zi

Medicii ne sfătuiesc să consumăm maxim 3 grame pe zi de sare. Cercetătorii susțin că un factor genetic declanșează pofta de sărat, însă este posibil ca aceasta să se dezvolte şi ca nevoie de a masca gustul amărui al anumitor alimente.

Consumul excesiv de sare poate duce la atac cerebral boli de inimă, afecţiuni renale şi deces prematur.

Ține tensiunea sub control!

România este pe locul patru în Europa ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de boli ale inimii, arată statisticile.

Mihaela Bilic susține că sarea ar putea fi înlocuită de piperul, nucşoara, chimen, mărar, tarhon sau cimbru. Nutrționistul a explicat de unde vine pofta de sărat.

”Vi s-a întâmplat vreodată să simțiți nevoia să mâncați ceva sărat după ce ați consumat un produs dulce? Nu sunteți singurii. Această succesiune e nu doar firească, ci ea se poate repeta la nesfârșit, reciproca e la fel de valabilă: după ceva sărat, merge tare bine ceva dulce!

De unde vine această nevoie, ce mecanisme digestive sau metabolice o declanșează, de ce organismul nostru cere acest contrast, această succesiune? Răspunsul o să vă amuze și e mai puțin științific decât v-ați aștepta. Ei bine, fiecare din cele 2 gusturi sunt cerute de zone diferite din corpul nostru și satisfac nevoi diferite.

Nu mai trebuie demonstrat, dulcele place creierului, ne anesteziază, ne liniștește, ne dă o stare de bine. Corpul nu are nevoie de dulce, mai mult chiar, nu știe să ceară dulce. Zahărul este un moft, ceva adresat excusiv plăcerii și nu ne hrănește, are doar calorii goale.

Care este ingredientul fără de care n-am putea trăi, de care depinde viața și sănătatea noastră? Ei bine, sarea. Sau mai bine spus apa și sarea, obligatoriu împreună. Fără sare apa nu poate fi menținută în celule, ca urmare ne-am deshidrata și am muri, deci corpul are grijă să ceară sare, știe să facă asta. Nu degeaba sarea în bucate este binevenită, fară sare nimic nu are gust.

Concluzia: corpul cere sare iar capul cere zahăr, ca și cum am avea 2 ființe în interiorul nostru care cer să fie satisfăcute. Nu e nimic mai firesc decât un mic desert la finalul unei mese, o arată tradițiile culinare din lumea întreagă. E normal ca după ce ne hrănim corpul, să-i dăm și creierului un mic premiu de liniștire, ca să fie cuminte și ascultător.

Când apar problemele? Când capul nostru o ia razna și cere mereu recompense, iar și iar. Nu pentru că așa i s-a năzărit, ci pentru că zahărul (dar și pâinea și făinoasele) sunt cel mai eficient anestezic pentru tristețe, anxietate, nemulțumire, energie negativă, stres, oboseală.

Creierul caută confortul și starea de bine, corpul caută supraviețuirea iar noi ne trezim captivi în cercul dulce-sărat și iar dulce care trebuie compensat cu sărat…

Când mâncăm cât pentru doi nu ar trebui să fie de mirare că ne îngrășăm, însă păcatul e în noi, e necesar. Și da, singurul care trebuie oprit e capul! Dacă nu găsim metode ne-alimentare prin care să-l liniștim, va fi vai de corpul nostru.”, a spus vedeta.