Ți se poate întâmpla și ție! Cum si-a pierdut casa un bărbat pentru 35 lei datorati

Uri Rafaeli

Datorită lipsei sumei de 8.41 USD (35 lei) ca parte a taxei pe proprietate, Uri Rafaeli, în vârstă de 83 de ani, un inginer pensionat, își pierde locuința. Rafaeli a cumpărat o casă în Southfield, în 2011, cu o suprafață de aproximativ 140 de metri pătrați. Acesta a plătit pentru locuință 60000 de dolari, iar achiziția a fost înregistrată de Registrul Contractelor din Oakland pe 6 ianuarie 2012. Acesta a investit și alte sume în locuință, intenționând să folosească banii rezultați din urmă închirierii casei ca venit suplimentar pentru pensionare.

Rafaeli a crezut că și-a plătit taxele integral și la timp, dar în 2012, acesta primește o notificare cum că pentru plata din 2011, îi lipsesc 496 de dolari. Acesta a recuperat datoriile în 2013, dar a greșit calculul dobânzii: îi lipseau 8.41 dolari.

Drept consecință, Comitatul din Oakland i-a sechestrat proprietatea, și a pus-o la vânzare. Casa s-a vândut cu numai 24500 de dolari la licitație; conform Zillow, reședința este estimată acum la aproximativ 130000 de dolari.

Comitatul a păstrat diferența câștigată în urmă licitației: 24415 de dolari ca profit, sau 8496% din taxe, penalizări și dobânda datorată (ce ajunsese la 285 de dolari datorită penalizărilor și altor taxe).

Toate acestea au fost realizate pe fond legal.

Sub Legea 123 din 1999, Michigan permite trezorierilor libertate în recuperarea taxelor neplătite, incluzând grăbirea procesului de executare silită. Conform legii, proprietatea este considerată ilegitimă dacă taxele nu au fost plătite în anul precedent.

Dacă datoriile rămân neplătite pentru 2 ani, Comitatul poate demara procesul de executare silită; această perioada de 2 ani este mult mai scurtă decât cea precedentă, când intervalul de timp acordat pentru plătirea datoriilor era între 5 și 7 ani înainte de a demara procesul de executare silită. După executarea silită, fostul proprietar pierde orice drept asupra proprietății, și își pierde dreptul de a răscumpăra proprietatea, Comitatul devenind noul și singurul proprietar. La vânzarea proprietății, suma obținută aparține numai Comitatului. Nu există nicio necesitate legală de a restitui diferența bănească fostului proprietar, chiar dacă această diferență e mult mai mare în comparație cu suma datorată.

Rafaeli – împreună cu avocații săi – consideră că această situație este nedreaptă. Au adus cazul în atenția Tribunalului American de District pentru Districtul Estic din Michigan. Tribunalul a ajuns la concluzia că Rafaeli – și un alt reclamant aflat într-o situație similară – au suferit „o nedreptate ce trebuie rezolvată cu ajutorul legii”, dar au închis cazul din cauza lipsei de jurisdicție.

Rafaeli a încercat din nou. Acesta nu a susținut că nu ar datora taxe și alte penalități. Însă, consideră acțiunile Comitatului a fi excesive. Comitatul a susținut că Rafaeli nu a avut niciun drept asupra banilor proveniți din vânzarea locuinței, pentru că Legea Generală a Taxelor pe Proprietate nu prevede acest lucru. Acesta este motivul pentru care Rafaeli a pierdut aceste cazuri: tribunalele înțeleg situația în care se află, însă aceștia au ajuns la concluzia că nu există nicio lege care să prevină Comitatul în a păstra diferența bănească.

Rafaeli nu este singurul în această situație. Zeci de mii de locuințe în Detroit au fost executate în același mod. Mulți dintre cei care care datorează taxe înțeleg faptul că sunt datornici, însă nu știu cum să abordeze procesul, sau ce poate să însemne faptul că nu și-au plătit taxele la timp. Pentru Rafaeli, ceva simplu precum calcularea dobânzii datorate poate avea consecințe serioase.

Astăzi, Rafaeli este reprezentat de Pacific Legal Foundation (PLF). PLF a fost fondată în 1973, de către membri ai echipei lui Ronald Reagan, în perioada în care acesta a fost guvernator. A fost înființată ca prima societate publică axată pe legile dobânzilor, dedicată principiilor drepturilor individuale. PLF aduce cazul la Tribunalul Suprem din Michigan, considerând că păstrarea diferențelor bănești este imorală. Dacă Rafaeli câștigă – împreună cu alți proprietari aflați în situații similare – aceștia pot fi beneficiarii unor despăgubiri.

Conform PLF, întregul process, așa cum se petrece acesta la momentul actual, reprezintă un furt ce este aprobat de guvern. „Maniera prădătoare în care guvernul execută silit proprietarii afectează în principal bătrânii, bolnavii, și persoanele aflate în deficit financiar”, susțin PLF pe site-ul lor. „Li se poate întâmpla bunicilor tăi, sau chiar ție.”

Citește și:

Revista Presei