Top obiceiuri care îţi pun în pericol imunitatea. Ce trebui să faci

05 apr. 2020
Top obiceiuri care îţi pun în pericol imunitatea. Ce trebui să faci

În această perioadă, poate mai mult ca oricând, trebuie să avem grijă cum ne păstrăm şi întreţinem imunitatea. Există o serie de obiceiuri care ne pot afecta grav capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiilor, şi pot duce la îmbolnăvire. Ce trebuie să evităm dacă vrem să creştem imunitatea organismului nostru.

Obiceiuri care ne pot distruge imunitatea

Cercetătorii spun că prietenia are un efect miraculos asupra sistemului imunitar, iar oamenii care au mai puțini prietenii acasă, la muncă sau în comunitate sunt mai predispuși la îmbolnăviri, deoarece creierul este inundat cu substanțe care provoacă anxietate. Mai mult, aceştia traiesc mai puţin decât oamenii sociabili. Cu toate că în această perioadă nu este indicat să ne vedem cu oamenii dragi, trebuie totuşi să păstrăm legătura cu ei.

Oboseala şi lipsa de somn în general ne poate pune în pericol imunitatea. Un bun exemplu al acestui fapt sunt studenţii care se îmbolnăvesc după ce învaţă prea mult. Orele reduse de somn sunt asociate cu funcționarea slabă a sistemului imunitar și cu scăderea numărului de celule albe care lupta cu infecţiile. Trebuie să dormim între 7 şi 9 ore pentru a asigura odihna necesară întăririi sistemului imunitar.

Pesimismul afectează imunitatea

Studiile au demonstrat că persoanele pesimiste trăiesc mai puțin decât optimiștii. Cu toate că nimeni nu îşi poate schimba total personalitate s-a descoperit că atunci când pesimiștii reușesc să adauge și o tentă mai luminoasă viziunii lor întunecate asupra lumii, nivelul lor de stres scade și sănătatea se îmbunătățește. Un al motiv pentru care optimiştii sunt mai sănătoşi ar fi acela că au mai multă grijă de ei. De asemenea, stresul constant al pesimiștilor poate produce daune grave sistemului imunitar, cum ar fi transformarea celulelor albe din războinice împotriva germenilor în adevărate pacifiste.

Cercetătorii spun că o discuție în contradictoriu constructivă cu partenerul tău de viață îți poate crește nivelul imunitar. Savanții au efectuat un studiu pe zeci de cupluri declarate fericite şi au detectat creșteri semnificative și bruște a tensiunii sanguine, a ritmului cardiac și a nivelului de celule albe, cu rol în funcția imunitară, toate aceste creșteri fiind similare cu beneficile observate în urmă exercițiilor fizice moderate. Cu toate acestea, cuplurile care folosesc frecvent sarcasmul, insultele și umilirea au un nivel scăzut de celule care lupta cu virusurile, nivel mai ridicat de hormoni de stres și le ia cu 40% mai mult timp să își vindece o rana decât celor care reușesc să aibă certuri pozitive, care să nu afecteze afecțiunea dintre parteneri.

Stresul cronic, inamicul sănătăţii

Stresul cronic, acela care care te macină zilnic din cauza nesiguranței la slujba sau a unei rude bolnave, are un puternic impact negativ asupra sănătății tale. Perioadele prelungite de stres extrem pot duce la scăderea dramatică a numărului de celule ucigătoare de germeni. Este un fapt dovedit științific că văduvele și văduvii sunt mult mai predispuși la îmbolnăviri în timpul primului an de după moartea partenerului de viață decât ceilalți oameni, care nu au suferit astfel de tragedii.

Un alt obicei care afectează imunitatea pare să fie seriozitatea. Oamenii prea serioşi au sisteme imunitare mai slabe. Studiile au arătat că emoțiile pozitive asociate cu râsul scad nivelul hormonilor de stres și măresc nivelul sau activează celulele cu rol imunitar. Un experiment făcut pe adulți sănătoși cărora li s-a arată un filmuleț amuzant timp de o ora, a dovedit că activitatea sistemului imunitar al subiecților a crescut considerabil în timpul vizionării.